Juhász sincs

2023.01.02. 14:15

A jó időben kiengedik a szabadba az állatokat, de sajnos nincs mit legelni

Úgy tűnik, az időjárás nem ismeri a naptárt, tavaszra készül januárban. Annak néztünk utána, a 15-17 fokos meleg kedvez vagy árt a mezőgazdasági növényeknek, az állattartásnak.

Mauthner Ilona

December végétől kerültek hodályba a birkák, és egészen március közepéig ott is maradnak. (Fotó: M. D.)

Fotó: Denes Martonfai

Igazán nem lehet panasz az időjárásra, a hőmérséklet – a téli hónaphoz képest – kellemes. Aki kinti munkát végez, például metszi a szőlőt vagy a gyümölcsfákat, annak ideális ez az idő. De az általunk megkérdezett növénytermesztők sem panaszkodtak az időjárásra. Az ősszel elvetett gabona, repce jól érzi magát, az elmúlt hetekben csapadékból is volt annyi, amennyire a növényeknek szükségük van. A gazdák csupán attól tartanak, ha hirtelen évszakot váltana az idő, az erős fagy okozhatna kárt. Erre azonban egyelőre nem kell számítani.

Az állattartó gazdák is hasonlóan látják a helyzetet. Bognár Ferencnek és családjának Rudolf-majorban van a telepe, ahol többféle állatot nevelnek, a borjak, sertések mellett birkákat is. A törzsállományuk is jelentős, magyar merinó és német fekete fejű juhokat, nagy genetikai háttérrel rendelkező anya- és apaállatokat tenyésztenek.

– Sajnos hiába a jó idő, nincs mit legelni kint a szabadban az állatainknak – mondta a családfő. – Nyár óta takarmánnyal, fűszénával etetünk, az állatok az istállókban vannak. Fogy a körbála, a szenázs, a táp, a fűszéna. Éppen ezért úgy döntött a család, hogy idén nem januárban ellettjük az anyajuhokat, hanem majd április végén. Kihagyjuk a húsvéti szállításokat. 

Télen a bárányok felnevelése kétszer annyiba kerül, mint majd tavasszal. Több takarmányt igényel az anyajuh, hogy legyen elég teje a bárányai szoptatásához. Az áprilisban születő kisbárányokat az olasz ünnepre, a Ferragostóra időzítjük, ami augusztusban van, addigra lesznek piacképesek a kis állatok.

Bognár Ferenc elmondta, a legnagyobb gondot jelenleg a szakemberek hiánya okozza. Nem találnak megfelelő juhászt, így az állatok etetésénél a szénarácsokat köretetőkre cserélték. Az állatok ellátása is gyorsabb.

A jelenlegi kellemes idő annyiban jó, hogy néha kiengedik az akolból a juhokat, hogy mozogjanak egy kicsit, mondta Bajusz Bálint bogyiszlói juhász. Sajnos nincs mit legelni. Vannak bérelt területeik is, de arra rá sem mehetnek a juhok, hogy ne sértsék fel a talajt a vegetációs időszakban. 

Náluk december végétől kerültek hodályba a birkák, és egészen március közepéig ott is maradnak. A vemhes állatokat elkülönítik, hiszen sorra születnek a kisbárányok. Már megkezdődött az elletés, Bogyiszlón nem hagyják ki az idei húsvétra való készülődést. Bíznak benne, hogy lesz elég takarmányuk, mondta Bajusz Bálint.

Már most készülnek húsvétra

Idén korán lesz húsvét – április 9-én –, így március közepétől várható, hogy beindul a bárányok felvásárlása. Az olasz és az arab piac a legnagyobb felvásárló. Mivel több juhászatban is úgy döntöttek, hogy kihagyják a bárányok téli felnevelését, így már most látszik, hogy a keresletnél kevesebb lesz a bárány húsvét előtt.

Azt mondják az állattartók, eddig még nem volt hideg a tél. De a megyében is sok olyan telep van, ahol az akol fala nem téglából, hanem deszkából, kukoricaszárból, vagy szalmából készült, így a frissen született bárányokra különösen kell figyelni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!