Beruházások a KKÁT-ben

2023.01.02. 18:52

A tárolókapacitás bővítését célozták a fejlesztések

A paksi Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolóját (KKÁT) érintően több jelentős beruházás történt 2022-ben. Ezek egyrészt a tárolókapacitás bővítését célzó fejlesztési munkák voltak, másrészt az üzemelő rendszerek felújítására és korszerűsítésére irányultak, olvasható a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK Kft.) honlapján.

TEOL

Forrás: rhk.hu

Mint írják, az 1997-ben üzembe vett tároló 4-5 évente újabb és újabb tárolómodul megépítésével bővül. A létesítmény jelenleg 24 tárolókamrával üzemel, melyek a korábbi fejlesztések eredményeképp eltérő tárolókapacitással fogadták, illetve fogadják a paksi atomerőműből érkező kiégett fűtőelemeket. A KKÁT folyamatban levő bővítése a hetedik önálló tárolómodul megvalósítását célozza, és a meglévő létesítmény keleti irányú bővítéseként a 25-28. számú tárolókamrákat foglalja magában. Hosszú évek előkészítő munkája után – mely a létesítményszintű engedélyek módosításán keresztül, végül a kiviteli tervek elkészítéséig vezetett – 2019 végén elkezdődhetett a legújabb modul tényleges kivitelezése, amelyre a korábbi terminológia használatával a „KKÁT III. ütem 3. fázis bővítési munkáiként” is szokás hivatkozni.

A teljes cikk elolvasható a TelePaks honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!