Néhány gabonapiaci felvásárló visszaélt az erőfölényével

2023.01.24. 14:01

Már feloldották a bejelentést, áremelésben bíznak a gazdák

Pár napja jelentette be az agrártárca, hogy a kormány úgy döntött, hogy az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert. A hírnek a megyei gazdálkodók örülnek, bár még ennek hatását nem érzik. Azt várják az új helyzettől, hogy ismét beindul a búza, kukorica iránti kereslet a hazai piacon.

Mauthner Ilona

Gabonabetakarítás (Képünk illusztráció)

Forrás: MW archív

Fotó: Bencsik Ádám

A kormány úgy döntött, hogy az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert. Az intézkedést indokolja az is, hogy hazánk élelmiszer-ellátása biztosított.

A megyei gazdák közül többet is megkérdeztük arról, hogyan érintette őket az intézkedés. Hauszkneckt Ferenc szekszárdi családi gazdálkodó elmondta, tavaly márciust követően visszaesett a kereskedés, vagyis leállt a piac. Az aratást követően ők betárolták a kukoricát, búzát és akkor abban bíztak, idővel el tudják adni a terményüket. Korábban jöttek mintát venni a kereskedők, de az elmúlt hónapokban ez elmaradt.

Szerencsére a napraforgóra volt érdeklődés, így azt el tudták jó áron adni, ennek a bevételéből és a Széchenyi hitelből tudták finanszírozni a tavaszra való felkészülést. Ugyanakkor rendeltek egy új traktort, de átvenni eddig nem tudták a hiányzó pénzösszeg miatt, mondta a gazdálkodó. Közben a műtrágya, a vetőmag, az alkatrészek és a növényvédő szerek árai négyszeresére emelkedtek.

Az agrártárca hangsúlyozta, hogy a tavaly februárban kirobbant háború az akkori körülmények között a magyar gabona gyors ütemű, nagy volumenű kiáramlásának kockázatát rejtette magában, tekintettel az orosz és ukrán gabonaexport kritikus méretű fennakadása okozta globális ellátási félelmekre.

A bejelentési kötelezettség fontos funkciót töltött be, hiszen ezáltal folyamatos és naprakész információ állt rendelkezésre a hazánkból kiszállításra szánt terményekről. Megteremtette az esetleges beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor nem okozott fennakadást az exportban, hiszen az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonafélénkből, kukoricából és búzából is 2-2 millió tonna körüli kivitelre kerülhetett sor tavaly. 

Az állam nem avatkozott bele a piac működésébe, ennek ellenére egyes gabonapiaci felvásárlók a bejelentési rendszerre való hivatkozással sajnálatos módon visszaéltek erőfölényükkel a gazdálkodókkal szemben.

Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője – egyben a megyei gabonaválasztmány tagja – szerint ideje volt megszüntetni a bejelentési kötelezettséget. Sajnos jelenleg a tőzsdén lefelé mentek a gabonaárak, tehát a gazdák veszítettek azon, hogy az elmúlt hónapokban nem tudtak értékesíteni. Az áresésnek az az oka, hogy közben tetemes mennyiségű ukrán búzát, kukoricát vásároltak fel a hazai kereskedők. Olcsóbb áron a hazai gabonáknál, igaz jóval gyengébb minőségben is. 

Kérdés azonban, a bejelentési rendszer megszűnésével változnak-e a felvásárlási árak. Krieser János hozzátette, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, aki spekulációba kezd – vagyis tárolja a terményét, jobb árakra várva – annak számolnia kell azzal, hogy az árak negatív irányban is változhatnak.

Nyomon követik a piacot

Az agrártárca szerint, a piaci helyzet mára alapvetően megváltozott, hiszen a múlt év augusztusától fokozott ütemben beindult és a világpiacra azóta is dinamikusan növekvő módon kiszállításra kerülő ukrán export nyomán az elszívó hatás megszűnt, sőt jelentősen csökkent az összes kelet-európai uniós tagállam gabonája iránti kereslet.

A kivezetés így nem jelent kockázatot a hazai ellátás biztonsága tekintetében. Az agrárminisztérium folyamatosan nyomon követi a gabonapiaci helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket annak stabilizálása érdekében – hangsúlyozta a tárcavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!