Mezőgazdaság

2023.03.13. 12:14

Kevesebb műtrágyát vettek a gazdák, nincs rá pénzük

A múlt évben a műtrágya-forgalmazók összesen 1,3 millió tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül a mezőgazdasági termelők részére. Ez 2021-ben még 1,9 millió tonna volt, vagyis az értékesített mennyiség tavaly 32,4 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb kiadványából.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

Fotó: maRRitch

Nitrogén-műtrágyákból az elmúlt esztendőben 994 ezer tonnát adtak el, ami a 2021-es szintnél 29,7 százalékkal kevesebb. Összetett műtrágyákból 305 ezer tonnát értékesítettek közvetlenül a termelőknek, szemben a 2021-es 488 ezer tonnával, ami 37,5 százalékos visszaesést jelent. A kálium-műtrágyák értékesítése több mint 52 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban 48 ezer tonnáról 23 ezer tonnára. A legnagyobb, 66 százalékos csökkenés a kálium-műtrágyáknál volt megfigyelhető. A műtrágyaárak – a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint – átlagosan több mint másfélszeresére nőttek,

Krieser János, a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a megyei gabonaválasztmány tagja is, elmondta, a múlt nyáron 400 ezer forintba került egy tonna pétisó, pár hónappal később 280 ezer forintra szelídült az ár. Sokan akkor bevásároltak belőle, mert attól tartottak, ismét drágább lesz. Jelenleg 200 ezer forint körül kínálják.

– Az ok egyszerű, túlkínálat van. A gazdáknak pedig nincs rá pénzük – mondta Krieser János. Ennek pedig az az oka, hogy az export tilalom bevezetése miatt a raktárakban maradt az eladatlan búza, kukorica. Majd amikor feloldották a tilalmat behozták olcsón az ukrán gabonát, ami letörte a gazdák árait. A tonnánként 140 ezer forintos kukorica egyből 70 ezer forintot ér. Rengeteg kár érte ezzel a gazdákat. Hitelt nem érdemes felvenni, mert magasak a kamatok. Ezért nem kell ma már az olcsóbb műtrágya sem, mert nincs rá pénz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!