Agrár

2023.04.23. 10:43

A vetést is megakasztja a szeszélyes áprilisi időjárás

A hét közepén még az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek voltak jellemzőek, majd a hét közepétől melegedett a levegő.

M. I.

Képünk illusztráció (Fotó: Makovics Kornél)

Az elmúlt napokban csapadékban is volt részünk, így aki még az esős napok előtt elvetette a kukoricát, napraforgót, az jól járt, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrárszakmérnök. 

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza szárba indult, a repce pedig sok helyen már virágzik. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a gyakori esők miatt, de a múlt héten már megkezdték a napraforgó és a kukorica vetését, a talajhőmérséklet elérte a 10 fokos küszöbértéket. 

A gyümölcsösök közül több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat. Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt magas volt a páratartalom, sokat volt a növények levele vizes, mely a gombás megbetegedések kockázatát növelte. 

Hétfőtől átmenetileg ismét esősebbre vált az idő és a hőmérséklet is kissé visszaesik, 14–15 fokra. A számítások szerint a hét végére visszatér a 18–20 fokos, tavaszhoz jobban illő hőmérséklet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!