A nyár kedvence

2023.07.03. 07:00

Idén jó termés várható csemegekukoricából

Idén országosan a tavalyinál nagyobb területen, összesen harmincötezer hektáron vetettek csemegekukoricát feldolgozási célra a hazai termelők. Tolna vármegyében pedig csak pár hektáron. Ugyanakkor alig van olyan kiskert a megyében, ahol a paprika, a paradicsom, a cukkini vagy az uborka mellett ne teremne meg néhány cső csemegekukorica is.

Mauthner Ilona
Grillezve, főzve nagyon finom a nyár kedvence, a csemegekukorica (Illusztráció)
Forrás: MW archív

Jelenleg a termelőktől nem hallani panaszt arra, hogy bajban lenne a kukorica. A tavalyi évhez képest nagyon jónak ígérkezik az idei termés, a mostani állapotok szerint ennek egyik oka, hogy időben volt csapadék. Tavaly ilyenkor sárga, kiégett volt a határ, most élénkzöld, kellően magas és erős a növény, vagyis jó termés várható.

A csemegekukorica a nyár kedvence, egy gond van csak vele, hogy a legnagyobb kánikulában kell főzni belőle. Strandon fogyasztva vagy a szabadban grillezve viszont nagyon kellemes időtöltés. Ahol van kiskertje a családnak, ott biztosan van néhány tő csemegekukorica is. Vagyis ennek a csemegének a termesztéséhez mindenki ért. Ha szerencsések vagyunk, és időben vetettük el a csemegekukoricánkat, akkor mára, azaz június végére be is érett.

Hazánk Európa legnagyobb csemegekukorica-termesztője, mégis kevés figyelem övezi ezt a növényt. Világszinten is csak az Egyesült Államok előz meg bennünket, ahol hatalmas kultusza van az édes csemegekukorica fogyasztásának. Az utóbbi években a hazai termelés és a piaci kereslet egyensúlyba került, alig ingadozik, hangzott el egy növényvédős rendezvényen.

Nagyobb hazai termésbővítésre akkor lenne lehetőség, ha más termelőknél hatékonyabban tudnánk a kukoricát termelni és feldolgozni. Ebből a szempontból jelenleg kedvező, hogy a franciákénál olcsóbb a mi előállításunk. A lengyeleknél az utóbbi évek időjárása, míg a szerbeknél gazdasági problémák miatt visszaesőben van a csemegekukorica termelés.

A csemegekukoricát majdnem mindenki szereti, korra és nemre való tekintet nélkül, abban viszont vita van, mennyi ideig kell főzni. Megpróbáltuk a piaci árusok ajánlását is betartani: többen is bizonygatták, hogy elég neki tíz perc a forrás után. Nekem ez sajnos nem vált be. A szemek nem lettek puhák, így maradtam a saját bevált módszeremnél: a főzővízbe egy kevés cukrot (nem sót) teszek, és húsz perces forrás után kész a kukorica. Ekkor kell megsózni a csöveket.

Megfőzve és grillezve is finom

A nyár egyik kedvenc csemegéje, sokan imádják, de azt már kevesebben tudják róla, hogy mennyire egészséges. Fogyasszunk minél többet belőle ilyenkor, amikor szezonja van. Magas a rosttartalma, sok benne a magnézium, mangán, foszfor, C- és B-vitaminok. Folsav tartalmának köszönhetően energiával tölti fel a szervezetet.

A narancssárga gyümölcsök és zöldségek általában tartalmaznak beta-cryptoxanthint, ez a vegyület segít a tüdőrák megelőzésében. A kukorica szinte száz százalékban telítetlen zsírsavakat tartalmaz, emellett fellelhető benne az E-vitamin, amely növeli a vér oxigénszintjét, és csökkenti a koleszterinszintet.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!