Kisebb forgalom

2023.07.21. 15:00

Már a szüretre készülődnek a borvidék borászai

Egy hónap van vissza szüretig, a termelők már készülődnek a nagy munkára, ugyanakkor még óbor is van bőven a pincékben. Gondot okoz az idén az is, hogyan védjük meg a hátralévő időben a szőlőt a lisztharmattól, peronoszpórától. Az idei év nagy kihívás lesz a borászoknak, szőlőtermelőknek.

Mauthner Ilona

Ahogy tavaly, az idén is az Irsai Olivérrel kezdődik a szüret (Fotónk illusztráció)

Forrás: MW

Sajnos a borok jelentős része még a pincékben van, mondta Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere. Ennek egyik oka, hogy az éttermek, italboltok is érzik a kisebb forgalmat. A kocsmák közül nagyon sok bezárt. Az üzletláncokban az olcsóbb árfekvésű – főleg palackos – borok viszont keresettek. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy a pincékben, vagyis közvetlenül a termelőtől jól fogynak a borok.

Nem egyszerű idén a helyzet, a szőlőkben a lisztharmatra, peronoszpórára nagyon oda kell figyelni, ebből adódóan nagy mennyiségű termésre nem kell számítani.

A magyar borászok helyzetét nem könnyíti meg az sem, hogy a spanyol folyóbor literéhez –  átszámítva – 67 forintért lehet hozzájutni. Igaz a minősége más, mint amihez a hazai fogyasztó hozzászokott, de komoly versenyhelyzetet teremt a külföldi piacon.

A borászkodáshoz szükséges segédanyagok megdrágultak, és július 1-től még úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősség (röviden EPR díj) néven fizetendő környezetvédelmi termékdíjat is fizetni kellene a palackos üvegek után. 

Igaz, a kormány a borászok kérését figyelembe véve, a rendkívül kiélezett borpiaci versenyben való eredményes helytállásuk elősegítése érdekében csökkenti a borosüvegek után a kiterjesztett gyártói felelősség keretében fizetendő díjtétel mértékét, ami nem fog nagyobb anyagi terhet jelenteni az ágazat szereplői számára az eddig fizetett termékdíjnál, ezt maga az agrárminiszter jelentette be.

Azzal, hogy a korábbi termékdíjjal azonos marad a borospalackok után a kiterjesztett gyártói felelősség alapján fizetendő összeg, érdemi segítséget kap az ágazat a piaci versenyben történő eredményes helytállásra és a szőlőtermelők megnövekedett művelési költségeit figyelembe vevő méltányos szőlőfelvásárlási árak kialakítására – húzta alá az agrártárca vezetője.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű – mondta Vesztergombi Csaba, szekszárdi borász. Eddig kilónként 19 forint termékdíjat fizettek a borászok, az EPR miatt ez 77 forintra nőtt. Ha élni kívánnak az agrárminiszter által kínált lehetőséggel, akkor annyi jegyzeteléssel, bejelentéssel, címkékre való feltüntetéssel, új vonalkóddal, kalória számlálással, vagyis adminisztrációval, plusz munkával járna mindez, hogy sokan azt mondják, inkább megfizetik a nagyobb díjat, csak hagyják békén őket.

Nagy kárt okozott a peronoszpóra

A fehér és a rosé borok viszonylag jól fogynak a hazai piacon, a vörösek kevésbé, mondta Vesztergombi Csaba. Jelenleg a legtöbb borászatban a pincék rendbetétele folyik, és a szőlőben is van még bőven munka. Nincsenek könnyű helyzetben a szőlőtermelők, hiszen a peronoszpóra és a lisztharmat fertőzések sok gondot okoznak.

Vannak olyan területek a szekszárdi és a tolnai borvidéken, ahol a termés felét, hatvan százalékát már elvitték az említett betegségek, természetesen vannak sikeresen megvédett szőlőültetvények is.

A szüret várhatóan augusztus 20-a környékén elkezdődik, jellemzően az Irsai Olivérrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!