Visszaesett az őszibarack termőterülete

2023.08.22. 14:25

A klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az ültetvényekre

Jelentős károkat okoztak a tavaszi fagyok a hazai őszibarack ültetvényeken, így az átlagosnál jóval gyengébb termés várható ebben az évben – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) közös körképéből.

Mauthner Ilona

A betakarítás június végén kezdődött és egészen szeptember közepéig tart majd. (Beküldött fotó)

Az elmúlt évek eredményei is jól mutatják, hogy a klímaváltozás egyre nagyobb veszélyt jelent az ültetvényekre, ezért elkerülhetetlen az új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a korszerű termesztési módszerek elterjesztése.

Sajnos az idén sem reménykedhetnek bőséges termésben a hazai őszibaracktermesztők. Az ültetvények sok körzetben komoly fagykárt szenvedtek.

Tolnában szerencsére fagykár csak kevés volt, ennek ellenére nem kimagasló az eredmény. A betakarítás június végén kezdődött és egészen szeptember közepéig tart majd.

Hazánkban az idén mintegy 2466 hektárról takaríthatják be a termést a gazdálkodók. A legfontosabb termesztőkörzet Csongrád-Csanád vármegyében található, ahol az ültetvények felülete meghaladja az 1070 hektárt. Említésre méltó felület van még Bács-Kiskun vármegyében (317 hektár), továbbá Pest (366 hektár) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (136 hektár) vármegyékben. Nektarint, az őszibarack egy változatát e mellett mintegy 113 hektáron termesztenek az országban.

A fenti számok alapján jól látható, hogy az elmúlt évtizedekben jelentősen visszaesett az őszibaracktermesztés hazánkban. Míg a 70-es években az árutermelő őszibarack-ültetvények területe elérte a 13 ezer hektárt, ma már alig néhány ezer hektáron folyik őszibaracktermesztés az országban. Az is komoly problémát jelent, hogy az ültetvények döntő része elöregedett, elavult művelési rendszer és korszerűtlen, illetve elaprózott fajtahasználat jellemzi az ágazatot. 

A szakemberek szerint az őszibaracktermesztés csak akkor lehet eredményes hazánkban, ha megfelelő fajtákkal és megfelelő termesztéstechnológiával dolgoznak a kertészek. A hosszú évek óta zajló globális klímaváltozás komoly kihívást jelent a kertészeti ágazatnak is, fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség.

A hazai őszibaracktermésnek a 60 százalékát a friss piacon értékesítik a termelők, mintegy 40 százaléka pedig a feldolgozóüzemekbe kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!