Paradicsom, paprika

2023.08.18. 20:00

Drága lett a lecsó, nem mindenki tudja megfizetni a hozzávalókat

A lecsó szinte elengedhetetlen a nyári étkezési asztalokról, hiszen amellett, hogy friss és finom, kevés alapanyagból, egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

Mauthner Ilona

Nincs jelentős különbség éves szinten egy holland és egy magyar paradicsom ára között. (Fotó: MW)

A lecsónak már az illata is csábító, igazi magyar étel. De úgy tűnik, a pár évvel ezelőtt még fillérekből kihozott vacsorát mára már csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak. Nagyon megdrágultak az alapanyagok: a paprika, a paradicsom, a tojás és a hagyma is.

Az utóbbi időben – körülbelül az elmúlt öt évben – folyamatos a paradicsom és a paprika átlagárának emelkedése, és ma már elmondható, hogy nincsenek jelentős különbségek éves szinten egy holland és egy magyar paradicsom ára között, ezt már a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője nyilatkozta az Agrárszektornak. Áprilistól novemberig önellátóak vagyunk a két zöldségből, a köztes időszakban jellemzően Hollandiából és Spanyolországból, esetleg Marokkóból, Törökországból vagy Egyiptomból érkező áru is kapható itthon.

Akinek van kiskertje, annak a területén biztosan megtalálható paprika és paradicsom is. Nagyobb tételben – piaci értékesítésre – ebből a két növényből Bogyiszló, Kalocsa és Cece környékén termesztenek többet.

Hazánkban több mint 3000 hektáron folyik hajtatott termesztés, ebből 240-250 hektár üvegház, és 700 hektár fűtött blokkfólia a FruitVeb adatai szerint. Paprikaféléket 1100 hektáron termesztünk hajtatásban, étkezési paradicsomot pedig körülbelül 320 hektáron. A teljes magyar szabadföldi paradicsomtermelő terület mérete mindent összevéve jelenleg 1465 hektár, de ebben már az évi 80-110 ezer tonna termést adó ipari paradicsom 1350 hektáros területe is benne van. A szabadföldi paprika területe 1000 hektár alatti, de ebből kevesebb, mint 200 hektár a fehér, 300 hektár a paradicsom alakú, és körülbelül ugyanennyi a kápia fajtakörhöz tartozó terület.

A KSH adatai szerint júliusban a paradicsom fogyasztói átlagára kilogrammonként 798 forint volt, 2021-ben ugyanekkor 584 forint volt egy kiló paradicsom, 2020-ban pedig 459 forintot kértek érte. A zöldpaprika (szántóföldi és primőr együtt) 2020 júliusában 639 forintba került kilónként, 2022-ben már 910 forint volt egy kilogramm zöldpaprika fogyasztói átlagára, most júliusban pedig 1040 forintért lehetett átlagosan megvásárolni.

Az általunk megkérdezett termelők elmondták, a legnagyobb problémájuk, hogy háromszorosára emelkedett a villany ára, és emellett a termeléshez szükséges anyagok ára is jelentősen megnőtt, illetve a munkaerőhiány is gondokat okoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!