2023.08.18. 20:00
Drága lett a lecsó, nem mindenki tudja megfizetni a hozzávalókat
A lecsó szinte elengedhetetlen a nyári étkezési asztalokról, hiszen amellett, hogy friss és finom, kevés alapanyagból, egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Nincs jelentős különbség éves szinten egy holland és egy magyar paradicsom ára között. (Fotó: MW)
A lecsónak már az illata is csábító, igazi magyar étel. De úgy tűnik, a pár évvel ezelőtt még fillérekből kihozott vacsorát mára már csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak. Nagyon megdrágultak az alapanyagok: a paprika, a paradicsom, a tojás és a hagyma is.
Az utóbbi időben – körülbelül az elmúlt öt évben – folyamatos a paradicsom és a paprika átlagárának emelkedése, és ma már elmondható, hogy nincsenek jelentős különbségek éves szinten egy holland és egy magyar paradicsom ára között, ezt már a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács vezetője nyilatkozta az Agrárszektornak. Áprilistól novemberig önellátóak vagyunk a két zöldségből, a köztes időszakban jellemzően Hollandiából és Spanyolországból, esetleg Marokkóból, Törökországból vagy Egyiptomból érkező áru is kapható itthon.
Akinek van kiskertje, annak a területén biztosan megtalálható paprika és paradicsom is. Nagyobb tételben – piaci értékesítésre – ebből a két növényből Bogyiszló, Kalocsa és Cece környékén termesztenek többet.
Hazánkban több mint 3000 hektáron folyik hajtatott termesztés, ebből 240-250 hektár üvegház, és 700 hektár fűtött blokkfólia a FruitVeb adatai szerint. Paprikaféléket 1100 hektáron termesztünk hajtatásban, étkezési paradicsomot pedig körülbelül 320 hektáron. A teljes magyar szabadföldi paradicsomtermelő terület mérete mindent összevéve jelenleg 1465 hektár, de ebben már az évi 80-110 ezer tonna termést adó ipari paradicsom 1350 hektáros területe is benne van. A szabadföldi paprika területe 1000 hektár alatti, de ebből kevesebb, mint 200 hektár a fehér, 300 hektár a paradicsom alakú, és körülbelül ugyanennyi a kápia fajtakörhöz tartozó terület.
A KSH adatai szerint júliusban a paradicsom fogyasztói átlagára kilogrammonként 798 forint volt, 2021-ben ugyanekkor 584 forint volt egy kiló paradicsom, 2020-ban pedig 459 forintot kértek érte. A zöldpaprika (szántóföldi és primőr együtt) 2020 júliusában 639 forintba került kilónként, 2022-ben már 910 forint volt egy kilogramm zöldpaprika fogyasztói átlagára, most júliusban pedig 1040 forintért lehetett átlagosan megvásárolni.
Az általunk megkérdezett termelők elmondták, a legnagyobb problémájuk, hogy háromszorosára emelkedett a villany ára, és emellett a termeléshez szükséges anyagok ára is jelentősen megnőtt, illetve a munkaerőhiány is gondokat okoz.