Paks II.

2023.08.19. 13:30

Gondosan tervezték meg az új blokkok hűtését

A két új paksi atomerőművi blokk hűtéséhez, akárcsak a meglévő négyhez a Duna vizét használják majd. Már a telephely vizsgálatakor is nagy figyelmet szenteltek ennek a témakörnek, akárcsak a létesítmény tervezésekor, írja a TelePaks.

Teol.hu

A hűtővíz hőmérséklete az előírt harminc fok alatt marad

Forrás: Paks II. Zrt.

A villamosenergia-termelés során a hagyományos erőművekhez hasonlóan az atomerőművekben is keletkezik hő, ezért szükség van hőelvonást biztosító közegre. A paksi telephely esetében ez kézenfekvő módon a Duna, amely az előrejelzések alapján az új blokkok teljes üzemideje alatt jelentős tartalékkal képes lesz biztosítani a szükséges mennyiségű hűtővizet.

Ezzel együtt a klímaváltozás hatására napjainkban és a következő évtizedekben is lesznek olyan időszakok, amikor a megszokottól eltérő intézkedésekkel kell és lehet garantálni a környezet és élővilág védelmét. Ezt hivatottak garantálni a folyó vízfelhasználását szabályzó előírások, amelyek napjainkban még annál is szigorúbbak, mint a ma működő blokkok építésekor.

A folyóból kiemelt víz visszabocsátáskori hőmérsékletét a 15/2001. (VI. 6.) KöM rendelet szabályozza. A két erőmű együttes üzemének idején az új atomerőmű a bebocsátási pontnál teljesíteni fogja a 30 °C-os hőkorlátot. Az új egységekre vonatkozó környezetvédelmi engedély igen részletesen meghatározza a hűtővíz használatát, sok egyéb mellett előírja, hogy a hűtésre kivett víz hőmérsékletét rendszeresen mérni kell, a hatóság számára biztosítani kell az eredményekhez való hozzáférést, hőkorlát-ellenőrző monitoringrendszert kell működtetni.

A cikk a telepaks.hu oldalon folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!