Kiváló minőség

2023.09.25. 17:30

A felénél tart a szüret, az eső nem okozott nagy kárt

A felénél tart a szüret a vármegye két borvidékén. Eddig az a tapasztalatuk a borászoknak, hogy kevesebb szőlő termett a vártnál, de a minősége kiváló. A múlt hét végén több mint harminc milliméternyi eső hullott – volt ahol jégesővel keveredve – egyelőre úgy tűnik, nagy kárt nem okozott.

Mauthner Ilona

Nem várnak az eső után a szőlőtermelők a szedéssel, már sok helyen hétfőn folytatták a szüretet

Fotó: Makovics Kornél

Javában tart a szüret a tolnai és a szekszárdi borvidéken. A korai fajták már erjednek, mondták a termelők. Vesztergombi Csaba szekszárdi borász elmondta, a múlt hét végén kezdték el a kékszőlőket is szedni, így a Pinot Noirt, Kadarkát. A tapasztalatuk az, hogy kevesebb szőlő van az ültetvényeken a vártnál, valószínű, hogy a kötődés idején, tavasszal érhette negatív hatás a tőkéket. A korai fajták már a tartályokban erjednek. A fehéreknél a cukorfokok 18 körül alakultak, megfelelő savtartalommal párosítva, a Pinot Noirt és a Kadarkát már magasabb cukorfokkal tudták leszedni. Kékfrankosból rosénak valót szedtek már korábban, így az is erjed a kádakban.

– Szombaton több mint 30 milliméternyi eső hullott, volt olyan dűlő, mely jeget is kapott, nincs mire várni, így hétfőn már folytattuk a szüretet – mondta a borász –, így is október vége lesz, mire befejezzük a szőlő betakarítását. Az utolsó fajta, amit szüretelni fogunk, az a cabernet lesz – tette hozzá.

A feltételek adottak ahhoz, hogy kiváló legyen az idei évjárat is. A kisebb szőlőmennyiség idén sem okoz nagy fejtörést a borászoknak, hiszen a többség értékesítési gondokkal is küzd. Vendéglátóhelyek, éttermek, kocsmák sora zárt be az elmúlt évben a megemelkedett rezsiköltségek miatt, így a bor értékesítése is akadályokba ütközik. A borászok aggodalmáról a „bennragadt" borok miatt már írtunk korábban.

Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borrend Nagymestere szerint nem ártott az eső a szőlőnek, sőt, úgy tűnik, a szemek is jobban kiteltek. A cukorfokon lehet, hogy érződik, hogy felhígult a lé a szemekben, de ezt lehet pótolni. Náluk már a Kékfrankost, Zweigeltet, Oportót szedik. A mennyiség kevesebb a vártnál, de a minőség bizakodásra ad okot, mondta az elismert szakember.

A kisebb termelők vannak nagyobb bajban, főleg azok, akik nem dolgozzák fel, hanem inkább eladnák a szőlőjüket. Ők arról panaszkodnak, nem nagyon van kereslet az idén a termésre, szinte úgy kell „kikönyörögni” a felvásárlótól, hogy vegye át. És ez sajnos az árát is meghatározza.

– Nem csak azt kell elfogadnunk az idén, hogy még a tavalyi árat sem igazán fizetik meg a feldolgozók, de azt is, hogy alig találunk szüretelőket, akik megbízhatóan jönnének folyamatosan dolgozni. A kisebb területeket ugyanis nem érdemes kombájnnal leszedetni. A napidíj is több, mint egy évvel ezelőtt volt – mondta a bátaszéki Berg József.

– Ha mindent összeszámolok, permetezéseket (idén tizenkettő volt belőle), a metszést, a zöldmunkáért kifizetett pénzt, a szüretelők díját, akkor alig maradt valami. Pontosabban egy hektáron nem maradt meg tisztán hatvanezer forint és a saját munkámat nem is számoltam.

A gépi szüreté a jövő, a kézi szedés viszont minőségi

A borászok és szőlőtermelők között gyakori téma, hogyan éri meg jobban szüretelni: szőlőkombájnnal vagy kézi erővel. A nagy területtel rendelkező szőlészetekben előnyt élvez a gépi szüret, hiszen kényelmesen le lehet szedni akár öt hektárnyi szőlőt is egy nap alatt, míg kézi erővel ennek csak a negyedét. Nem is beszélve arról, hogy a gépi szüretnél nem kell alkalmazkodni az idénymunkásokhoz, nem kell a napi bejelentésekkel foglalkozni, és még olcsóbb is a jelenlegi napszám mellett.

A termelők szerint legalább harminc százalékkal olcsóbb, mint a kézi szedés. Ennek ellenére sok feldolgozó ragaszkodik a kézi szürethez, főleg a prémium borok alapanyagaként, mert így a szőlő kevésbé törik, egészségesebben kerül a darálóba, és az ültetvénynek is ez a kíméletesebb. Ugyanakkor kevés a szüretelő, ők is inkább az idősebb korosztályt képviselik, és ma már tízezer forint alatt nem is lehet találni embert, aki jól dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában