Új szakaszba lépett a munka

2023.09.22. 19:00

Három fő paksi feladatot jelölt meg a Roszatom vezére

A helyszínen tájékozódott a felgyorsult paksi atomerőmű-beruházásról Alekszej Lihacsov, a fővállalkozó orosz Roszatom vezérigazgatója. Számos részletet közölt újságírókkal a projekt folytatásáról, írja a vg.hu.

Teol.hu

Alekszej Lihacsov nem először járt a beruházás helyszínén.

Fotó: Finta Viktor

Három fő feladat áll előttünk a Paks II. beruházás kapcsán – mondta Alekszej Lihacsov, a fővállalkozó Roszatom vezérigazgatója a projekt helyszínén a vg.hu tudósítása szerint. Ezek a következők: a legjobb technológiát kívánja az orosz társaság telepíteni az erőműépítés során, ez a technológia ugyanis először jelenik meg uniós országban, de hét további atomerőmű építésekor is alkalmazta, alkalmazza a Roszatom. Másodikként a helyi beszállítás arányára vonatkozó minden kötelezettségét teljesíteni fogja a társaság, végül harmadikként – egyben gyakorlati szempontként – azt emelte ki a Roszatom első embere, hogy a kivitelezés során a biztonságot veszik alapul.

Alekszej Lihacsov nem először járt a beruházás helyszínén. Mostani látogatásának az adja a jelentőségét, hogy egy hónapja a projekt megkapta a létesítési engedélyt, ennek köszönhetően a munka a második, már a megvalósítást jelentő szakaszába lépett. Így az év végéig a területen dolgozók számát megháromszorozzák, a jövő év végéig pedig újabb duplázás jön, ami akkorra mintegy kétezer főt jelent. Alekszej Lihacsov reméli, hogy az ilyen beruházások alkalmával mérföldkőnek számító lépés, az első betonöntés még a jövő év vége előtt megtörténhet.

Több ezer atomipari dolgozó nevében is megköszönte a magyar kormánynak és a külügyminisztériumnak a projekt támogatásában végzett munkáját. Nyugodtan alhatunk, jó kezekben van a beruházás, bár az elmúlt időszakban sokan megkérdőjelezték, hogy megvalósul-e. De megépül, ez már nem visszafordítható – ezt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszter-helyettese közölte a sajtótájékoztatón. Úgy vélte, hogyha az elmúlt másfél év politikai eseményei nem tudták eltéríteni a beruházást, akkor már semmi nem fogja.

A RIA Novosztyi kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy Magyarország orosz helyett esetleg francia fűtőelemre váltana a Framatome-mal a napokban aláírt szándéknyilatkozat alapján, leszögezte: az elsődleges szempont az atomerőmű biztonságos és folyamatos üzemanyag-ellátása. Jelenleg nem látjuk az orosz üzemanyagnak semmilyen alternatíváját.

A vg.hu teljes cikke itt olvasható.

A sajtótájékoztatóról készült videós összefoglalónkat itt találja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!