Állattartás

2023.09.05. 14:03

Javult a sertéstarók helyzete, a hús ára magas maradt

Januárban kérdeztük utoljára a sertéstartó gazdákat, mennyire érzékelik azt, hogy a boltokban szinte megfizethetetlen szintre lépett a sertéshús ára. Akkor azt mondták a gazdák, ilyen mélyponton régen voltak. Sokan azt tervezték, befejezik az állattartást. Azóta sokat változott a piac, a sertéshús még tovább drágult, de legalább az állattartók elégedettebbek, mint nyolc hónappal ezelőtt.

Mauthner Ilona

A kínálat mindig bőséges, de az üzletekben nagyon felment a sertéshús ára

Fotó: Mártonfai Dénes

Már fél évvel ezelőtt is nagyon drágának találták a vásárlók a sertéshúst, bár ez igaz a baromfi- vagy a marhahúsra is. Azóta annyit változott a helyzet, hogy ma akciósnak nevezik azt a sertéscombot, karajt, amit korábban emelt áron értékesítettek. Vagyis ha éppen nincs akció, akkor a comb és karaj legalább húsz százalékkal kerül többe, mint év elején.

Egy évvel ezelőtt azt hallottuk, azért drágultak nagy mértékben az élelmiszerek, mert nagy volt a szárazság, emiatt drágább lett a takarmány, amely az állatok – legyen az sertés, tyúk vagy marha – felneveléséhez kell, a gázolaj, ami a traktorokba kell, amivel a szántóföldi növényeket megművelik, és a béreket is emelni kellett. A boltokban tehát emiatt lett drágább például a hús. Idén nem volt szárazság, a takarmány is olcsóbb lett, igaz a gázolaj ára még magasabb. Az árak nem megálltak, hanem tovább emelkedtek.

Az állattartók azt mondják, ennek az az oka, hogy a tavalyi mélyponton sokan abbahagyták a sertéstartást, mert nem érte meg vele foglalkozni.

– Többnyire hullámvölgyben vagyunk, a jobb időszak csak 1,5 évig, míg a rosszabb időszak 4-5 évig tart – mondta  Lengyel Lóránd, akinek családjával együtt Németkéren van telepe. Ők malacokat nevelnek fel, azokat értékesítik. – Most éppen egy jó időszakban vagyunk. jelentős a kereslet a malacok iránt, az árak is elfogadhatóak. A 25 kilós példányokért 80 eurót és plusz bónuszt fizetnek. A nagy kereslet oka, hogy sokan felszámolták a telepüket. Mi is gondolkodtunk rajta, végül úgy döntöttünk, folytatjuk a munkát. Jelenleg sorban állnak a malacokért, jönnek hozzánk Vas, Csongrád, Veszprém, Békés megyékből is.

Hasonlóan vélekedett dr. Reibling József,  a faddi székhelyű Dunahyb Kft. állatorvosa, ügyvezető igazgatója is. Jelenleg az élősertés kilójáért 780 forintot fizetnek, de volt már 800 forint is az ár. 

– Mi elsősorban exportra termelünk, euróban és azonnal fizet a felvásárló. Jelenleg nincs okunk panaszra, a telepünkön 460 kocát és a szaporulatait gondozzuk. Kérdés az, meddig tart majd ez a jobb időszak, mondta az igazgató.

Kevesen tartanak otthon disznót

Hiába nagyon finom a házi sonka, a kolbász és a szalonna, háztájiban egyre kevesebben vállalkoznak arra, hogy a sertéstartással bajlódjanak. Sajnos kiöregedett az a generáció, aki ezzel még foglalkozott, mondták többen is. Drága a takarmány, etetni kell reggel este, hétvégén, ünnepnapokon is, és az állat ráadásul büdös, a szomszédok ez utóbbit szóvá teszik. – Néha a szekszárdi piacon szoktam vásárolni sonkát, kolbászt, töpörtyűt. Bár nagyon drága mindegyik, és sajnos a sonkának sem olyan az íze, mint amit mi régen otthon készítettünk, mert az nem gyors pácolással készült, mint a piaci. Nosztalgiából azért szoktam még vásárolni – mondta egy nyugdíjas asszony.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!