2023.10.15. 13:08
Hírnevét egyedülálló ízének, zamatának köszönheti
Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezúttal a Lajta sajt kapott uniós oltalmat.
Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock
Ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén, számolt be az eseményről az agrarszektor.hu.
A Lajta sajt nevét a Lajta folyóról kapta, amely Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába. A Lajta sajt minősége szempontjából meghatározó művelet a sajt földrajzi területen történő, speciális szaktudást igénylő érlelése.
A magas páratartalom és a kizárólag fenyőfából készített deszkákon történő, 2 hétig tartó érlelés garantálja a „rúzsflóra” kifejlődését a friss sajtokon. A Lajta sajt hírnevét egyedülálló ízének, zamatának, rendkívül kellemes, szájban elomló állományának, valamint állandó minőségének köszönheti.
A sajtkedvelő ínyencek kedvelt csemegéje, amely számos szakmai elismerésben részesült.