Valuta

2023.11.23. 20:00

Bonyhádon a román lejt is nagyon viszik

Szekszárdon a valutaváltási szokásokat sem a covid-járvány, sem a háború nem ingatta meg számottevően. A legnagyobb érdeklődés továbbra is az euró iránt van, amely a négy fő valuta egyike az amerikai dollár, az angol font és a svájci frank mellett.

Brunner Mónika

A valutaváltásnál érdemes érdeklődni a felszámolt kezelési költségről (illusztráció)

Forrás: MW

Nem történt érdemi változás Szekszárdon a valutaváltás területén. Az euró továbbra is a legnagyobb forgalmat generálja. Mivel Európai Uniós tagország vagyunk, bárhova mennek az emberek, az euróban van a legnagyobb bizalmuk, tájékoztatta lapunkat Bús Viktor valutaváltó-szakértő. 

Elmondta, hogy jellemzően a valutaváltók mindegyike figyel arra, hogy minél kedvezőbb árfolyamokkal rendelkezzen a valutaváltók felé, akik között sok a magánszemély, valamint jellemzően kisebb váltásokért is bemennek a valutaváltó egységekbe. Hangsúlyozta, hogy tizennyolc év alatt csak szülői engedéllyel lehet valutát váltani, ám afölött már jellemzően minden korosztállyal találkozni a váltóknál. 

Mindenki magára van utalva, a valutát váltó személyzet ugyanis tanácsot nem tud adni a valutaváltóknak, emellett nem is tudják biztosan megmondani, hogy milyen változások várhatóak a pénzügyi piacon. 

A négy fő valuta után egy időben még a horvát kuna volt az, ami a legnépszerűbbnek számított. Azonban Horvátországban két éve vezették be az eurót, és idén januártól a horvát kuna már nem fizetőeszköz. A kínai jüan, a dél-afrikai rand nem igazán népszerű, Szekszárdon inkább a török lírát váltják gyakrabban. Befektetési céllal nem igazán, inkább utazáshoz vásárolják. 

Azok, akik jól akarnak valutát váltani, ne csak a kiírt árfolyamokat figyeljék a valutaváltó egységekben, hanem a felszámolt kezelési költségre is kérdezzenek rá. Bús Viktor ismertette, hogy a valutváltóknak minden váltásnál a váltási költség három ezrelékét kell fizetendő illeték formájában befizetni a magyar államnak. Egy-egy valutaváltásnál a maximum váltási költség összege tízezer forint. 

Mivel a kezelési költséget nem a vásárlónak kell megfizetni, hanem az értékesítőnek, jellemzően azt beépíti a költségeikbe, hogy gazdasági szervezetként nyereségesek tudjanak lenni. 

A kezelési költséget pedig a valutát váltó állampolgárokkal fizettetik meg, nem feltétlenül három ezrelék formájában. Akár nyolc ezreléket is felszámolnak egy-egy váltásnál, vagy éppen sávosan szabják meg ezt az összeget. A legvégén akár kétforintos eltérések is lehetnek egy-egy alkalommal, így hiába váltunk valutát kedvezőbb árfolyamon, ha végül elbukunk a kezelési költségen. 

A kezelési költséget úgy érdemes kiszámolni, hogy ha például veszünk vagy eladunk száz eurót a valutaváltóban, akkor a valutánk összegét megszorozzuk az adott árfolyammal aztán megszorozzuk a kezelési költséggel, 0,003-al vagy 0,005-el. Így jön ki a kezelési költség valós összege. 

Egy dombóvári valutaváltóegység munkatársa is beszámolt arról, hogy az euró a legnépszerűbb valuta, ez már nagyon régóta így van. A négy fő valutát pedig náluk az ausztrál és a kanadai dollár vásárlása-, eladása követi. 

Bonyhádon is megerősítették, hogy az euró a legnépszerűbb a négy fő valuta mellett, utána pedig a román lejt viszik a legtöbben. Bonyhádról sokan utaznak Erdélybe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!