Paks II.

2023.11.22. 15:58

Új projektigazgatót neveztek ki a fővállalkozói oldalon

2023. november 20-tól Vitalij Poljanyint nevezték ki a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatójának.

Teol.hu
Vitalij Olgeovics Poljanyin

A Paks II. Atomerőmű közvetlen építési szakaszba lépésével az eddigi igazgató Alekszandr Merten mint a fővállalkozó Atomsztrojexport (ASZE) vállalat projektigazgatója átadja projektvezetői megbízatását Vitalij Poljanyinnak. Az új vezető fogja irányítani az új atomerőművi blokkok építését, az építéshez szükséges anyagok és berendezések valamint a terv- és kivitelezési dokumentáció biztosítását. Továbbra is Alekszandr Mertenhez tartoznak a stratégiai ügyek, beleértve a projektet érintő politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálását.

Vitalij Poljanyin az Atomsztrojexport vállalat alelnöke eddig a Belorusz Atomerőmű építési projektigazgatója volt, amely atomerőmű 2023. november elején megkezdte a kereskedelmi üzemet. Az új paksi projektigazgató 2023. november 20-án lépett hivatalba azt követően, hogy a projektben 2023. augusztus 21-én megkezdődött a közvetlen megvalósítás szakasza.

Tekintettel arra, hogy az Európai Unió területén magvalósuló Paks II. Atomerőmű építési projekt számos sajátossággal bír, Alekszandr Merten mint a fővállalkozó ASZE vállalat alelnöke és a Rusatom International Network (RAIN) igazgatójának első helyettese továbbra is felügyeli a projekt megvalósításának stratégiai aspektusait. Hozzá tartozik továbbra az ASZE vállalat külföldi partnereivel folytatott politikai, pénzügyi és jogi együttműködés koordinálása továbbá a magyar illetve külföldi vállalatokkal a kapcsolatok kialakítása és fenntartása és számos egyéb kérdés.

A legbonyolultabb mérnöki létesítmény - egy atomerőmű felépítése - hosszadalmas folyamat, amely több szakaszra tagolódik. Ennek megfelelően az egyes szakaszokban különböző kompetenciával rendelkező vezetőkre van szükség. A Paks II. Atomerőmű építési projekt előkészítő szakasza hosszadalmas volt tekintettel arra, hogy az atomerőmű jelentős tervezési és engedélyezési munkát igényelt, illetve jelentős mennyiségű jogi kérdés megoldására volt szükség. Ezért is nevezték ki a fővállalkozó részéről 2021 végén Alekszandr Mertent, aki 2014-től a Roszatom ágazati vezetőjeként a vállalat külföldi jelenlétének fejlesztéséért, illetve a Roszatom vállalatainak külpiacokon történő támogatásáért felelt.

Alekszandr Merten vezetésével sikerült megoldani a Paks II. projekttel összefüggő, rendkívül bonyolult jogi és műszaki kérdéseket, orosz részről optimalizálni a projektirányítást, illetve sikerült hatékony együttműködést kialakítani a magyar megrendelővel. Emellett sikerült megszerezni a következő, a közvetlen építési szakaszhoz kapcsolódó engedélyeket, különösképpen a létesítési engedélyt, amelyet 2022. szeptemberében kapott meg a projekt. Párhuzamosan zajlott a felvonulási terület létesítményeinek építése, a létesítési engedély kézhez vétele után pedig megkezdődtek az aktív előkészületek az építkezésre, beleértve a résfal kialakítását, a talajszilárdítást, illetve a talaj kiemelését a munkagödörből a talajvíz szintjéig.

Vitalij Poljanyin 2018 óta irányította a Belorusz Atomerőmű építését. Vezetésével 2021. júniusában megkezdődhetett a Belorusz Atomerőmű 1-es blokkjának kereskedelmi üzeme, majd 2023. november 1-én a 2-es blokk is kereskedelmi üzembe állt. Vitalij Poljanyin ebből az alkalomból úgy nyilatkozott, hogy az orosz és belorusz fél jól összehangolt együttműködésének köszönhetően sikerrel zárult a projekt. Úgy vélekedett, hogy a Belorusz Atomerőmű példája segíthet a Roszatomnak új és megbízható partnereket találnia további projektjei megvalósításához.

Vitalij Olgeovics Poljanyin

1965. január 30-án született Volgográdban, 1989-ben végzett a Leningrádi Lenin renddel kitüntetett Hajóépítő Főiskolán hőenergetikus automatizációs mérnökként. Az atomenergetikai iparban 1989-ban kezdett dolgozni a Kalinyini Atomerőműben, ahol ahol elektrolakatosként kezdte pályáját végül a hőenergetikai mérőautomatikai osztály helyettes vezetőjeként dolgozott 2009-ig.

2009-től a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergoprojekt vállalat technológiai folyamatok automatikus irányítási és elektrotechnikai igazgatóságának vezetője. 2013-ban a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergoprojekt (NIAEP) Nyrt. fióktelep vezetője, majd 2014-től a vállalat hőenergetikai ágazatának alelnöke a Juzsnouralszki Hőerőmű 2-es kiépítés építésvezetőjeként. Vitalij Poljanyin 2014 és 2016 között a Nyizsnij Nobororod-i Atomenergoprojekt vállalat alelnöke a Novovoronyezsi Atomerőmű 2-es kiépítés építésvezetőjeként, majd 2017 és 2018 között hasonló beosztásban a finnországi Hanhikivi Atomerőmű projekten dolgozott. Vitalij Poljanyin 2018 és 2023 között a Belorusz Atomerőmű építési igazgatója volt az Atomsztrojekszport (ASZE) vállalalat alelnökeként, 2023. november 20-tól a Paks II. Atomerőmű építési projekt igazgatója, az ASZE alelnöke.

Alekszandr Alekszandrovics Merten

 

1970. március 25-én született a Moszkvai terület Zsukovszkij városában. 1996-ban végezte el a Moszkvai Állami Jogi Akadémia Jogtudományi szakát. 1997-től a TWG transznacionális holding jogi osztályának vezetője, a legnagyobb oroszországi, ukrajnai, kazah és kírgiz fémkohászati vállalatok igazgatósági tagja. Az Ügyvédi Kollégium vezetői posztját töltötte be 2011-ig, a Nemzetközi Jogászszövetség elnöke. 2011 óta nemzetközi üzletfejlesztési területen vezető tisztségekben dolgozott a Roszatom állami vállalatnál. 2014 és 2019 között a Rusatom International Network (RAIN), a Roszatom külföldi képviseleti irodáit működtető ágazati szervezet elnöke. Alekszandr Merten 2020 óta a RAIN senior alelnöke, a Roszatom magyarországi regionális központjának igazgatója, 2021. augusztusa óta a Paksi Atomerőmű (Paks II.) építési projekt igazgatója. 2023. november 20. után Alekszandr Merten az ASZE vállalat alelnökeként folytatja a nemzetközi projektfejlesztést és egyben a Rusatom International Network (RAIN) igazgatójának első helyettese.

Háttér:

A Paks II. Atomerőmű projekt a 2014. január 14-én megkötött orosz-magyar kormányközi egyezmény és az új erőmű építését célzó három aszerződés alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű építésére vonatkozó létesítési engedélyt 2022 augusztusában adta ki a magyar nukleáris hatóság, az Országos Atomenergia Hivatal.. A két VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkal felszerelt Paks II. Atomerőmű kulcsrakészen fog megépülni. A Paks II. Atomerőmű az első orosz projekt az Európai Unió területén.

A létesítési engedély megszerzése bizonyítja, hogy a projekt megfelel a magyar és a nemzetközi biztonsági követelményeknek. Oroszországban már sikeresen üzemel négy VVER-1200 típusú blokk, valamint két ugyanilyen típusú Belaruszban. A Roszatom állami konszern megrendelésállománya 10 országban 33 blokkra terjed ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!