Klímakonferencia

2023.12.10. 13:35

A kis teljesítményű és az úszó atomerőműveké a jövő

Haladásról számolt be a Roszatom a kis teljesítményű atomerőművi technológiáról tartott SMR-napon a dubaji COP28 Klímakonferencián.

Teol.hu

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese az új úszó atomerőműveket is bemutatta.

A dubaji COP28 Klímakonferencia keretében a Roszatom állami vállalat hétfőn bemutatta a klímacélok eléréséhez jelentősen hozzájáruló alacsony szén-dioxid-kibocsátású orosz technológiai megoldásokat. A kis teljesítményű moduláris atomerőművi technológia (SMR) napját immár másodjára rendezték meg Dubajban – előzőleg az Expo-2020 kiállításon adott betekintést az orosz állami atomenergetikai konszern az e téren megvalósított fejlesztéseibe.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója a rendezvény résztvevőihez intézett videóüzenetében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az atomenergia az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiamix alapja lesz a jövőben. Elmondta, hogy a kis teljesítményű moduláris atomerőművek olyan megbízható technológiai megoldást jelentenek, amelyek a jövő atomenergetikai-iparában méltó helyet foglalnak majd el.

„Meggyőződésem, hogy a Roszatom által ajánlott kis teljesítményű atomreaktorok hatékony és környezetbarát megoldásként szolgálnak azon országok számára, amelyek eddig nem tekintettek opcióként az atomenergiára az energiaellátás terén” – jelentette ki Alekszej Lihacsov.

Kis teljesítményű és úszó erőművek

A rendezvényt egy színes multimédiás műsor vezette be, amely Jakutföld példáján mutatta meg,  hogy mennyire fontos az ember és a természet közötti harmónia megőrzése. A  Roszatom itt eddig egyedülálló kis teljesítményű szárazföldi atomerőmű-projekt megvalósításába kezdett. A régió fejlődésének lendületet adó kis teljesítményű szárazföldi atomerőművet a törékeny sarkvidéki ökoszisztémát megőrizve építik fel, s a tervek szerint 2028-ban helyezik majd üzembe.

A bemutatott jakutföldi projekt mellett a Roszatom portfóliójához tartozik a világ első és egyetlen úszó atomerőműve, az Lomonoszov akadémikus nevét viselő erőmű is.

Az úszó atomerőmű 2019 végén kezdte meg a kereskedelmi üzemet, azóta több mint 700 millió kilowattóra áramot termelt Pevek városa számára, amely Oroszország legészakibb városa. Az úszó atomerőművel szerzett tapasztalatok alapján folyik a RITM-200-as reaktorokra épülő új generációs úszó atomerőművek fejlesztése is.

A tervek szerint 2029-re megkezdik az energiatermelést a csukcsföldi Baimszkaja érclelőhely energiaellátása érdekében. A Roszatom megvalósítja a Shelf-M mikroreaktor projektet is 35 MW teljesítménnyel. Az ezen a technológián alapuló atomerőmű 2030-ra fog elkészülni.

Támogatják a klímacélok elérését

„Jelenleg a világon több mint 70 kis moduláris reaktorprojekt van tervezési fázisában. A szereplők közül a Roszatom az egyetlen olyan technológiai vállalat, amely már a tettek mezejére lépett. Ma a jakutföldi és csukcsföldi projektjeink megvalósítása során azt a feladatot tűztük magunk elé, hogy demonstráljuk ezen atomerőművek hatékony működését és megbízhatóságát.

Az Oroszország távol-keleti részén működő, illetve ott létrejövő referencia-atomerőművek hatalmas piacot nyitnak majd meg ennek a technológiának, csakúgy, mint néhány éve a III+ generációs VVER-1200-as reaktorokra épülő orosz atomerőművek, amelyek szintén megmutatták az egész világnak, hogy az atomenergia biztonságos megoldást jelent a klímacélok eléréshez.

Bízunk benne, hogy az elkövetkező években a megszerzett tapasztalataink lehetővé teszik számunkra, hogy partnereinknek világszerte a legjobb megoldásokat kínálhassuk a kis teljesítményű moduláris atomerőművek terén is” – mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának üzletfejlesztésért felelős első helyettese.

A rendezvényen felszólalt a Nukleáris Világszövetség vezetője, Sama Bilbao y Leon, illetve a panelbeszélgetésben részt vettek az egyes érintett országok, illetve vállalatok magas rangú képviselői. Egyebek közt arról beszéltek, hogy a kis teljesítményű moduláris reaktorok miként járulhatnak hozzá a nemzeti fejlesztési céljaikhoz.

A Roszatom SMR-napjának végén az orosz állami atomenergetikai vállalat vezetői bemutatták a mongóliai SMR-projekt koncepcióját a Monatom mongol állami vállalat ügyvezető igazgatójának Dalaijargal Dorjbalnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!