Pedagógus béremelés

2024.02.26. 07:00

A Szekszárdi Tankerületben ezerhuszonegy pedagógus kapja az emelt illetményt

A Szekszárdi Tankerületi Központ huszonkilenc intézményében 2024. január elsejével ezerhuszonegy pedagógusnak és tizenhat pedagógus végzettségű egyéb munkakörben lévő dolgozónak emelkedett az illetménye átlagosan harminckét százalékkal.

Brunner Mónika

A szekszárdi tankerület huszonkilenc intézményében kaptak emelt illetményt (Illusztráció: Shutterstock)

A Szekszárdi Tankerületi Központ tájékoztatta lapunkat, hogy huszonkilenc intézményükben január elsejével ezerhuszonegy pedagógus és tizenhat pedagógus végzettségű egyéb munkakörben lévő dolgozónak emelkedett az illetménye átlagosan harminckét százalékkal. 

Előmeneteli rendszer 

Hozzátették: az illetményemelkedés mértéke attól függ, hogy az új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban lévő pedagógus az előmeneteli rendszerben melyik kategóriába tartozik, milyen végzettsége van, milyen tantárgyakat tanít, ellát-e egyéb feladatokat (például osztályfőnök, munkaközösségvezető), foglalkozik-e hátrányos helyzetű tanulókkal. Az egyetemi végzettséggel rendelkezők további két százalékos emelésben részesültek, a hiánytantárgyakat (matematika, fizika, kémia, földrajz, természetismeret, digitális kultúra, integrált természettudomány) tanítók pedig még további négy százalék emelést kaptak. 

Hátrányos települések 

Erre a megemelt illetményre épül rá az esélyteremtési illetményrész, melynek mértéke az illetmény húsz százaléka. Ez azoknak a pedagógusoknak jelent plusz juttatást, akik olyan településen tanítanak, amelyek a jogszabály szerint hátrányos vagy felzárkózó településnek számítanak; vagy olyan intézményben végeznek képességkibontakoztató, illetve integrációs felkészítést, ahol a a hátrányos helyzetű tanulók, vagy a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya eléri a tíz százalékot. Esélyteremtési illetményrészt nyolc iskolában százhuszonhét pedagógus, illetve nyolc egyéb dolgozó kapott.

Százhatvan millió forint többletkiadás

Illetményemelést kaptak a nyugdíjba vonuló, felmentési idejüket kezdő pedagógusok is. A pótlékok (gyógypedagógiai, diabétesz, nemzetiségi) és a megbízási díjak (vezetői, munkaközösség-vezetői, osztályfőnöki) is minden esetben húsz-negyven százalék közötti mértékben emelkedtek.

Az illetménynövekedés havonta nagyjából százhatvanhat millió forint többletkiadást jelent a szekszárdi tankerületben, amelyre a bértámogatást a maximális mértékben rendelkezésükre bocsátotta a Belügyminisztérium.

Többen választhatják ezt a hivatást 

Mivel a pedagógusok béremelése idén január elsejei hatállyal történt, így a pályára visszatérők vonatkozásában egyelőre nincsenek adataik, ám remélhető, hogy a megemelkedett pedagógus bérek miatt többen újra ezt a hivatást választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!