Mindenkit érint

2024.03.22. 07:00

Mennyi nyugdíj jár húsz, harminc év munkaviszony után?

Mindenkit érdekel – akár fiatal, akár már a nyugdíjas évekre készülődik –, hogy adott munkaviszony után vajon mennyi nyugdíjat kap majd, ha elérkezik az ideje. Most arra keressük a választ, mennyi nyugdíjra számíthat az, aki 15 évet, mennyire aki 20 évet és mennyire aki 40 évet töltött el munkaviszonyban.

Mauthner Ilona

Még a fiatalabb munkavállalókat is érdekli, hogy mekkora járandóságra számíthatnak, majd ha eljön a nyugdíjazásuk ideje

Forrás: Shutterstock

Vármegyénk lakóinak közel huszonöt százaléka már nyugdíjas. Az időskorúak, tehát a hatvanöt éves és annál idősebbek aránya a következőképpen alakult múlt évben: Szekszárdon 26,1, Tolnán 23,9, Dombóváron huszonhat, Pakson huszonkettő, Tamásiban 23,7  és Bonyhádon 26,8 százalékos arányban képviselik magukat. 

A nyugdíjasok egyre száma nő

A nyugdíjat az adózók fizetik, és ahogy telik az idő, egyre jobban csökken a dolgozók száma, a nyugdíjasoké pedig egyre csak nő. A legtöbb munkavállalóban felmerül a kérdés, vajon mennyi lesz majd a nyugdíja 15, 20 vagy 40 éves munkaviszony után? Cikkünkben a hóvége.hu segítségével kerestük a választ.

Ennyi az átlag munkaviszony

A magyarok átlagosan 22-23 évesen állnak munkába. Ha megszakítás nélkül dolgoznak, a férfiak 44 év munkát követően, tehát 65 évesen tudnak nyugdíjba menni. A nők átlagosan 63 évesen mehetnek, már abban az esetben, ha a 40 év szolgálati idejük megvan.

Tisztázzuk, mi a szolgálati idő!

Biztosítási jogviszony, ami a kereső tevékenységgel jár, illetve nők esetében beletartozik a gyes, a gyed és a gyet is. A szolgálati időre hasonlító jogosultsági időt veszik figyelembe a Nők40 kedvezménynél. Itt legalább 32 kereső tevékenységgel, munkával eltöltött évet várnak el, a maradék 8 év pedig a gyerekekkel eltöltött időt jelenti.

Résznyugdíjhoz 15 év munkaviszony kell

Az úgynevezett résznyugdíjhoz legalább 15 évnyi szolgálati idő szükséges (ez alatti évmennyiségnél egyébként az időskorúak járadékát lehet kapni). Ennek értéke a havi átlagkereset 43 százaléka. Tizenkilenc évnyi szolgálati időt követően már felmegy az értéke 51 százalékra.  

Húsz év munkaviszony után mennyi nyugdíj jár?

Húsz év szolgálati idő már elegendő a teljes állami nyugdíjhoz, ez viszont nem egyenlő az 1988 utáni átlagfizetések száz százalékával. Ennyi munkaviszony után 53 százaléknyi nyugdíj jár, tehát az átlagfizetésünk fele. Mindenkinek így a saját keresetétől függ az értéke. A 20 éves munkaviszonyt követően minden évben 2 százalékkal nő az érték egészen a 25. év eléréséig, azután pedig 1 százalékkal emelkedik évente a 38. évig. Ezután 1,5 százalékos növekedés jár minden évben.

Negyven év munkaviszony után ennyi nyugdíj jár

Munkában töltött negyven évet követően a fizetés 70 százalékát kapjuk meg a nyugdíj keretében.

Ha nem bejelentett alkalmazottként dolgoztunk, nem törvényes munkaviszonnyal, vagy minimálbérre voltunk bejelentve, esetleg KATA-s egyéni vállalkozásunk volt, akkor a nyugdíj ennél jóval alacsonyabb lesz. Ezeket a nyugdíjalap határozza meg, illetve a szolgálati idő, bár ezeket a KATA-soknál másképp számolják, mert különbözik a havi nettó keresetük és a nyugdíjalap összege.

Ha biztosak szeretnénk lenni nyugdíjunk várható mennyiségére, akkor keressük fel a nyugdíjfolyósító igazgatóságot. Ez a lehetőség bárki számára elérhető, nemcsak azoknak, akik a közeli jövőben akarnak nyugdíjba menni.

Szerencsés ha előre tervezünk

Mivel idős korban megnőhetnek az egészségügyi kiadások, jobb ha bebiztosítjuk magunknak ezt az időszakot annyira amennyire csak tudjuk. Bármi megeshet és a gyógyszerek, kezelések mellett még arra is gondolnunk kell, hogy meglehet, akadálymentesíteni kell majd lakásunkat. Életminőségünk érdekében, kell hogy legyen keretünk hobbikra, utazásra, családunk támogatására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!