Jégeső

2024.04.28. 07:00

Hetedik évadát is megkezdte a Jéger

Április 15-től ismét működik az Országos Jégkármérséklő Rendszer (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját, tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Tolna vármegyében 37 manuális talajgenerátor működik.

Mauthner Ilona

Tolnában 37 talajgenerátor védi a szántóföldeket, gyümölcsösöket és az ingatlanokat a jégkártól

Forrás: MW

Tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada három extrém időjárású napon keletkezett. Összehasonlításképpen: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók.

Tolna vármegyében az agrárkárenyhítés keretében a múlt évben aszálykárt 4553 hektárra, tavaszi fagykárt 1112 hektárra, felhőszakadásból adódó kárt 12 hektárra, illetve jégesőkárt 74 hektárra jelentettek be a termelők. Így a jégkár az összes kárbejelentés mindössze egy százalékát adta.

Szeptember 30-ig működik a rendszer

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. A jégkármérséklő rendszer április 15-én megkezdett riasztási időszaka szeptember 30-ig tart.

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. A rendszer évről évre bizonyítja létjogosultságát, ebben nagy szerepe van a generátorkezelőknek, akik nap mint nap készenlétben állnak és gyorsan reagálnak a riasztásokra.

Az idei a hetedik szezon

A NAK által kiépített rendszernek az idei immár a hetedik üzemelési éve, működtetéséhez a kormány – az Agrárkár-enyhítési Alap védelme érdekében – a költségvetésből évi legfeljebb 2 milliárd külön forrást biztosít. A rendszer a kármegelőzés mellett adatszolgáltatással támogatja az agrárkár-enyhítési rendszer fejlesztéséhez szükséges elemzéseket, valamint koordinálja az együttműködést a JÉGER működtetésében részt vevő társszervezetekkel. Számítások szerint a rendszerre fordított egy forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 66 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

A vármegyében 37 talajgenerátor van

Tolna vármegyében 37 manuális talajgenerátor működik. Ennek köszönhetően a jégveszélyes zivatarok átvonulásakor zömmel csak búzaszem- vagy borsónagyságú jégszemek hullottak. Tavaly vármegyénkben a legtöbbször júniusban (27 napon) és augusztusban (22 napon), a legkevesebbszer szeptemberben (7 napon) kellett bekapcsolni a generátorokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!