Praktikák

2024.04.21. 15:30

Így kell permetezni, hogy kiváló minőségű gyümölcs teremjen

Szász Gábor idén is részt vett a hazai legrangosabb pálinkaversenyen, ahol újfent első helyezést ért el. Tőle kértünk tanácsot, hogyan permetezzük gyümölcsfáinkat, mire ügyeljünk a kora nyári időszakban, ha mi is kiváló minőségű gyümölcsöket szeretnénk termeszteni.

Farkas Eszter

A versenyre 213 nevezőtől, 132 településről összesen 1839 nevezett pálinka és párlat érkezett Magyarországon kívül Románia, Szerbia és Szlovákia területéről (Fotó: Czinege Melinda)

Az idén már harmadik alkalommal Debrecenben megszervezett Quintessence Jótékonysági Pálinkaversenyen ért el első helyezést Szász Gábor pálinkája. Ez nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa legnagyobb, legszínvonalasabb pálinkás megmérettetése. A versenyre 213 nevezőtől 132 településről összesen 1839 nevezett pálinka és párlat érkezett Magyarországon kívül Románia, Szerbia és Szlovákia területéről.

– Ebben az évben eddig a hazai körökben legrangosabbnak – a pálinka hazai Oscar-díjának – tartott Quintessence 2024 versenyen, Debrecenben és a Pannónia 2024 pálinka- és párlatverseny eredményhirdetésén, Nagykanizsán vettünk részt – tájékoztatta lapunkat Szász Gábor. – Debrecenben a körte kategóriában sikerült megszerezni az első helyet: hatvan minta közül Kieffer körténk végzett az első helyen. Ugyanitt az elsőként meghirdetett csapat bajnokságot a Pannónia Pálinkakultúra egyesületi tagtársaimmal, Tóth Istvánnal és Pintér Gergellyel megnyertük. 

Nagykanizsán szintén a körte kategória győztes címet érdemelte ki Szász Gábor egy másik körte párlata, mely Piros Vilmos körtéből készült. Ugyanitt a legeredményesebb bérfőzető címet is sikerült elnyernie. 

Érdekességek, hogy e verseny legjobb párlata a Szász családi gazdaság Orangered kajszi pálinkája lett, továbbá külön indult a megmérettetésen Gábor fia, Gergő, aki kertészmérnöki tanulmányait folytatja, és élénken érdeklődik a pálinkakészítés iránt. Még tavasszal rendezik meg a Scientia Egyesület Székesfehérvári gáláját és a Gyulai Pálinkafesztiválon a Brillante 2024 verseny díjátadóját. Mindkettőre benevezték a párlataik egy részét.

Mire kell ügyelni a permetezésnél?

Szász Gábor kiemelte, idén a kajszi termesztésében nem a fagy jelentette a legnagyobb kihívást, legalábbis eddig, hanem a gombabetegségek. Várhatóan pedig a levéltetű invázió jelent majd komoly kihívást. Aktuálisan nagy erővel történik a terméskorlátozás, kézi ritkítási munka zajlik. Fontos, hogy szakértő véleményét kérjük ki, hogy aktuálisan milyen növényvédőszert érdemes használni.

Szemán Szabolcs növényorvos elmondta portálunknak, hogy gyümölcsfajtánként változó, hogy mi ellen kell majd védekeznünk az elkövetkező időszakban.

– Az őszibarack esetében a legnagyobb problémát a levélfodrosodás jelenti – jelezte a szakértő. Az almafa fajtáknál a lisztharmatra és varasodásra kell majd ügyelni, a szilva esetében pedig a szilvadarázsra, szilvamolyra, keleti gyümölcsmolyra, ellenük mindenképp érdemes védekezni.

A szakértő elmondása szerint a levéltetvek és lombrágó hernyók minden gyümölcsfára veszélyt jelentenek. Sajnos az a növényvédőszer, ami ezekre a rovarokra egymaga megoldást jelentene, II. forgalmi kategóriájú lett, így bárki nem vásárolhatja már meg.

– II. forgalmi kategóriába tartozó készítmények megvásárlásához el kell végezni egy 80 órás növényvédelmi tanfolyamot, amelyen a növényvédelemhez szükséges alaptudást sajátíthatják el a résztvevők. Sikeres vizsga után pedig jogosultakká válnak ezen szerek megvételére. A tanfolyamok iránt a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területileg illetékes vármegyei szervezeténél lehet érdeklődni.

A szakértő is hangsúlyozta, ha növényvédőszert szeretnénk vásárolni, úgy érdemes a gazdaboltokban, kertészeti áruházakban a szakképzett eladók segítségét kérnünk, akik készségesen segítenek majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!