közlekedés

2017.11.12. 07:00

Már Tolna megyében is megjelentek az elektromos autók

Terjednek az elektromos autók. Egyelőre a töltésük időigényes, az egy töltéssel megtehető távolság csekély, de a fejlesztések biztatóak. Már vannak Tolna megyei tapasztalatok is.

szerző: Wessely Gábor, illusztráció: Shutterstock

Terjednek az elektromos autók, már Tolna megyében is gazdára talált néhány. Kezdetben 150 kilométert tudtak megtenni egy töltéssel, most már legalább 300 kilométert garantálnak a gyártók. A legkorábbi Tolna megyei elektromosautó-tulajdonosok közé tartozik dr. Halász Zsolt. Szekszárdon dolgozik, Medinán lakik, s nagyon elégedett a kocsijával.

– Imádom! – mondja. – Direkt megvártam egy nagyobb teljesítményű modellt. Ezzel, egyszeri töltéssel 500 kilométer is megtehető, de a nyáron egyszer mentem vele 530-at. Télen a fűtés állítólag sokat fogyaszt; majd meglátjuk… Gyorstöltéssel 3-4 óra alatt, míg otthon, kényelmesen, persze három fázisról, 8-10 óra alatt tölthető fel.

Ez az elektromos autó nagy hátránya: a lassú töltés és a súlyos akkumulátor. A fejlesztés gőzerővel folyik. Becslések szerint 2030-ra az elektromos személyautók eladási aránya eléri a 30-40 százalékot. S a nagyobb, transporter méretűeket is hamarosan piacra dobják.

Az egyik szekszárdi márkaképviselet vezetője, Szűcs István úgy gondolja, hogy először a nagyobb cégek és intézmények fognak vásárolni. A paksi atomerőművel máris előrehaladott tárgyalásaik vannak több elektromos autó beszerzéséről. Mindezzel párhuzamosan informatikai robbanás is várható az autógyártásban. Megjelennek az önműködő, önvezető autók, s már most segíti a sofőröket a parkolóasszisztens, a sáv- és távolságtartó automatika. Elérhető valóság az önmagát ellenőrző autó, mely felméri a saját műszaki állapotát, tudja, hogy hol van a környéken szakszerviz, bérautó-szolgáltatás, szálláshely, és képes a kocsi műholdon keresztül bejelentkezni a szervizbe. Az is megoldható, hogy a fedélzeti komputer szoftverfrissítését interneten keresztül végezzék. Sőt, már gesztus irányítású műszerfalak is léteznek. Azt is érti, ha „bemutatunk” neki.

A jóhoz könnyű hozzászokni. Ezt akkor mondja Szűcs István, amikor elmeséli, hogy egy modern, sáv- és távolságtartó autó gazdájának – a szervizelés idejére – odaadtak egy egyszerűbb csereautót, s összehozott egy koccanásos balesetet. Megszokta, hogy az automatika figyel helyette.

Az elektromos autók szervizelése Tolna megyében még nem megoldott. Pestre kell vinni őket. Speciálisan kiképzett szakember kell hozzájuk – hangsúlyozza a márkaképviselet-vezető –, hiszen a rendszer 300-400 volt között üzemel. Életveszélyes lehet. Ezek már nem otthon bütykölős járgányok. Baleset esetén sem az az eljárás, hogy kimegy az autómentő, és felrántja a sérült kocsit. Először meg kell vizsgálni, mert fennállhat az áramütés veszélye.

Engedélyezett töltőállomás egyelőre csak egy van Tolna megyében, a szekszárdi piacnál. Augusztus végén Bátaszéken is létesítettek egyet, de az még nem szerepel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nyilvántartásában. (Tájékoztatásuk szerint még nem érkezett hozzájuk Bátaszékről engedélykérelem.) A terv az, hogy a főutak mentén és a városok nagyobb parkolóiban is legyenek töltőpontok.

Az elektromos töltőállomások

Magyarországon jelenleg mintegy kétszáz elektromos töltőállomás üzemel. Az ideális az lenne, ha az autópályák, illetve a főutak mentén, száz kilométerenként lenne töltőpont. A villanyautók többségét egyelőre otthon, mélygarázsokban és szállodákban töltik.

Az új töltők telepítésében a magán és az állami szektor is részt vesz. A szolgáltatással kapcsolatos részleteket a 170/2017-es kormányrendeket szabályozza. Eszerint a szolgáltatás ellenértékét észszerű, könnyen és egyértelműen összehasonlítható, átlátható módon kell meghatározni. A töltés egységára a töltés ideje alatt percenként (Ft/perc) vagy kilowattóránként (Ft/kWh) garantált töltési kapacitás függvényében határozható meg. A töltőhely foglalásáért percdíj (Ft/perc) határozható meg. A szolgáltató a díjakat jól látható módon tegye közzé!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!