Márton-nap

2017.11.12. 18:10

Márton napján liba gágog, zene szól, és folyik a bor

Márton napját az egész országban megülik, így Tolna megyében is tömérdek rendezvény volt a hétvégén. November 11-én búcsúfaállítással kezdődött, majd bállal ért véget a bonyhádi Márton-nap.

Szerző: Melcher Alexa, fotók: beküldött képek

cof

Idén is megrendezték a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Központban a Márton napi ünnepséget. A Kränzlein Néptánc Egyesületnek köszönhetően, a helyiek belekóstolhattak a Márton-napi hagyományokba és még jól is szórakozhattak az esti bálban.

A tánccsoport fiú tagjai már kora reggel nekiláttak a hagyományőrző munkálatoknak. Első dolguk az volt, hogy felállítottak a város központjában egy feldíszített fát. Most nem egy lánynak május elseje alkalmából, hanem a Márton-napi hagyományokhoz híven lett a helyére állítva a búcsúfa, színes szalagokkal díszítve, az egyik faágra pedig egy bort lógattak. Ezután borgyűjtő körútra indultak. Egy nagy hordóban öntötték össze a kapott szőlőnedűt, amit az esti bálban el lehetett fogyasztani. Három helyszínre látogattak el az idei évben.

[embed]]

Az esti bál az évek során kinőtte magát. Olyan népszerűségnek örvend, hogy már a második éve teltházas a rendezvény. Az estét a Kränzlein Néptánc Egyesület junior csoportja tánccal nyitotta meg. – A lelkes közönség pedig a Forte Zenekar muzsikáira ropta vasárnap hajnalig – egy újabb sikeres bulit feljegyezve a bonyhádi bálok „emlékkönyvébe”. – Értékelte a Márton-napi mulatságot, Bonyhád kommunikációs munkatársa, Vizin Balázs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!