Dr. Győri Attila

2017.11.11. 20:00

Szeretik, tisztelik a páciensei a Prima díjas sebész főorvost

Dr. Győri Attila osztályvezető főorvos a szekszárdi Balassa-kórház általános sebészetén. A múlt hónapban nagy megtiszteltetés érte, megyei Prima közönségdíjat kapott. A 49 éves kiváló szakorvos ennek kapcsán mesélt a pályájáról, a családjáról, a betegségekről és a felelősségről.

szerző: Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

Az első megbeszélt találkozónk nem jött össze, a főorvos már majdnem úton volt, amikor váratlanul az onkológiára hívták, majd a műtőbe ment. Másodszor is késett, noha szabadnapos volt, akkor is a kórházból jött. Felvetettük neki, hogy nem lehet könnyű vele egy családi programot összehozni, s hogy szokott-e ezért a felesége reklamálni. – Tudta, hogy mire vállalkozik, amikor összekerültünk – mondta erre mosolyogva dr. Győri Attila, majd hozzátette, a felesége viccesen azt szokta mondani, ő egy élő ember özvegye, mert szinte soha nincs otthon a férje. Azért vannak olyan családi programok, amikor csak nagyon sürgős esetben lehet otthonról kimozdítani dr. Győri Attilát.

A bátaszéki származású fiatalember a középiskolát a szekszárdi Garay gimnáziumban végezte, innen pedig az orvosi egyetemre került. A sors fájdalmas fintora, hogy abban az évben kapta meg az orvosi diplomáját, amikor a 60 éves édesapja szívinfarktusban váratlanul meghalt. Nagy példaképe a mai napig a bátyja, dr. Győri Gábor, aki négy és fél évvel idősebb nála. Ő az, aki miatt jó tanuló volt már a gimiben, aki miatt sportolt (a bátyja tízszeres országos bajnok volt atlétikában), majd az orvosira járt. Mára mindkettejüknek a gyógyítás a hivatása, dr. Győri Gábor gyermekorvos Szekszárdon.

Dr. Győri Attila osztályvezető főorvos a szekszárdi Balassa-kórház általános sebészetén Fotó: Mártonfai Dénes

– Harmadéves egyetemista voltam, amikor az első sebészeti gyakorlaton eldőlt, hogy ezt a területet választom, pedig eredetileg belgyógyásznak készültem – válaszolta dr. Győri Attila a kérdésre, hogy miért ez lett a szakterülete. Azóta húsz év telt el. Ma már a hasi és a pajzsmirigy-műtétek specialistája a főorvos. A pajzsmiriggyel különös kapcsolata van, hiszen már diplomás orvosként, 33 évesen neki is gondja akadt ezzel a szervével. Egy göb okozott gondot, de az első szövettani mintavétel szerint nem tűnt nagynak a baj. Végül mégis megoperálták, és kiderült, rosszindulatú a daganat. Mint mondta, nem is annyira a műtéttől félt, hanem az altatástól, noha sebészként tudta, jó kezekben lesz.

– A kiszolgáltatottság, az, hogy nem én irányítok, ettől féltem a legjobban – mesélte. – Így utólag tudom, hogy hasznomra vált ez az időszak, másként látom már a beteget, jobban átérzem, hogy min megy keresztül a műtét előtti éjszakán, vagy amikor éppen tolják a műtőbe. Amikor azt mondta az orvosom, hogy rosszindulatú a daganat, úgy éreztem, hogy vége a világnak. Jött az újabb műtét, a sugárkezelés majd a gyógyulás. Tudom, mennyire fontos a környezet segítsége, nem a tutujgatás, hanem a határozottság. Át kell lökni a beteget a mélyponton. Ez történt velem is, a feleségem nagyon sokat segített – tette hozzá dr. Győri Attila.

A főorvos párja tősgyökeres szekszárdi, óvonőként dolgozik, tizenöt éve házasok. Két gyermekük, egy 10 éves kisfiuk és egy 8 éves kislányuk van. A családnak nagy támasza napi szinten Attila édesanyja, aki aktív éveiben pedagógus volt, s most a két unokájának segít a tanulásban.

A szekszárdi kórházba pályakezdőként Szarka József főorvos osztályára, a sebészetre került nagyszerű orvosok mellé, akiktől sokat lehetett tanulni. Az első műtétjére is pontosan emlékszik. Megérkezése után már másnap Nagy Lajos főorvos felügyelete mellett vakbelet operált. A műtőben az első perctől kedve jól érezte magát. A rutinnak számító beavatkozások mellett természetesen voltak emlékezetes esetei. Például amikor úgy volt, hogy gyomordaganatot kell operálni, de ahogy feltárták a beteget, kiderült, hogy a hasnyálmirigy is rákos. Hat órán keresztül tartott a műtét. A vékonybélből csináltak új gyomrot, ami pár hónap alatt úgy „működött” mint egy igazi.

– Ma már a daganatos betegségekből fel lehet épülni, ha idejében fordul a beteg orvoshoz – hangsúlyozta dr. Győri Attila. Azt már kicsit szomorúan teszi hozzá, hogy az általános sebészeten húsz éve még 17 orvos dolgozott, ma tízen vannak. A szakképzett nővérekből is hiány van. A gondok ellenére béke van az osztályon, amely jól felszerelt, és a csapata jól képzett szakemberekből.

Nagyon örült annak, hogy gondoltak rá, és már azzal is elismerték a munkáját, hogy bekerült a közönségdíjra jelöltek közé a VOSZ megyei Prima gáláján. Az pedig a hab volt a tortán, hogy ő kapta a legtöbb voksot, s ezzel a díjat. Felemelő volt számára ott lenni a gálán.

Szabadidejéből ma már kevesebb időt szán a sportolásra, inkább a vadászatban talált mostanában több örömet az alsónánai vadásztársaság tagjaként. Szeret a természetben lenni, csendben figyelni, gondolkodni az élet dolgain. Orvos testvérével naponta beszélnek telefonon, szakmai dolgokban is kikérik egymás véleményét. Dr. Győri Attila azt mondta, most úgy érzi, „kerek” az élete. – Néha aggódok is amiatt, nehogy utólag benyújtsa a sors a számlát – tette hozzá viccesen. Mauthner Ilona

Október 13-án adták át a díjakat

A megyei Prima díjak odaítéléséről idén is a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Tolna megyei szervezetének elnöksége döntött. Megyei Prima díjat kapott Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában Ónodi Szabolcs, a bonyhádi Petőfi-gimnázium nyugalmazott igazgatója; Magyar Sport kategóriában Bor Barna, az Atomerőmű SE válogatott cselgáncsozója; valamint Magyar Zeneművészet kategóriában Révész Sándor előadóművész, a Piramis együttes énekese. A közönségdíjra dr. Győri Attila mellett Stekly Zsuzsa bonyhádi zománcművest és Djokics Zseljkót, az Atomerőmű KSC Szekszárd női kosárcsapatának edzőjét jelölték.

Egynapos műtét

Az úgynevezett egynapos műtétek száma is megszaporodott, tavaly több mint ezer volt belőlük. Egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, főleg sebészeti, érsebészeti, orr-fül-gége, ortopédiai, baleseti sebészeti és urológiai szakágban az új egynapos sebészeten. Ezek szintén támogatott beavatkozások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!