divattervezés

2017.12.08. 20:00

Természetfotókból álmodott ruhákat – Galéria

Innovatív, egyedi kollekcióval mutatkozott be Juhász Szilvia élete első divatbemutatóján. A divattervezés mindennapjainak része, hiszen harminc éve dolgozik varrónőként Pakson. Első bemutatóra készült kollekciója Czakó Balázs természetfotós képeinek adaptálásával készült.

Vida Tünde, fotó: Lévai Zsolt

Mintha egy tündérmese szereplője lenne, úgy érzi magát Juhász Szilvia és Czakó Balázs. Egy hirtelen ötlettől vezérelve váltak alkotótársakká. A siker azonban minden jel szerint hosszú időre összekovácsolhatja őket.

Balázs természetfotói messze földön híresek, többször szerepeltek a National Geographic hazai, illetve nemzetközi válogatásaiban, nyerték el A hónap képe címet. Az, hogy vásznon, ruhán, egyében is szeretné őket viszontlátni, akkor fogalmazódott meg benne, amikor 2014. június 23-án reggel hat óra után elkészítette a Tükröm, tükröm című képet Tolnán, a Dunán. Nagyjából fél éve, hogy elkészült az első Czakó-fotográfiával díszített darab, de Balázsban tovább motoszkált valami, amit – lévén nem divattervező – megvalósítani, sőt egészen pontosan elképzelni sem tudott. Itt jött a képbe Juhász Szilvia, aki meghívást kapott a Budapest Fashion­ Weekre. Habár nem aposztrofálta magát korábban divattervezőként, a tervezés a mindennapjainak része, hiszen harminc éve tervez és varr egyedi ruhákat. Az ominózus felkérés három és fél héttel a bemutató előtt hangzott el, azzal együtt, hogy mondja meg, milyen kollekciót fog vinni. Mire hazaért, megszületett a terv, hogy Czakó Balázs tájképeit fogja alkalmi ruhákba álmodni.

 

– Ismertem Balázs fotóit, de őt magát nem, csak egyszer találkoztunk – árulta el. Érdekes, hogy a Tükröm, tükröm adta számára is az inspirációt. – Megnéztem a képet, és már láttam benne a ruhát, tudtam, hogy a horizontnak deréktájra kell esnie – mesélte.

Balázsnak nagyon tetszett az ötlet, Szilvi kérésére kiválasztotta azokat a képeket, amelyek valamiért nagyon fontosak neki. A tervező a kört tovább szűkítve készítette el a kilenc darabból álló kollekciót. Az alkotópáros kezdetektől fél szavakból értette egymást. Szilvi éppen egy olyan képet választott a főruhához – ezt a divatbemutatón utolsóként mutatták be –, melyet több mint tízmillióan láttak. A Lángtenger 2014 karácsonya előtt készült. A kiválasztott képek jól tükrözik Balázs ízlését, van köztük Balatonon készült, négy olyan, ami lakóhelye, Tolna szépségeit mutatja be, kettő az emlékezetes izlandi fotótúra legszebb helyszíneit örökíti meg, az Égszakadás pedig – ami egyébként a hónap képe volt itthon, a NatGeón – viharfotó…

Egy konkrét fotós tájképeiből itthon senki nem készített még alkalmi ruhát – mondják az alkotók, de – mint hozzáteszik – nemzetközi színtéren sem tudnak hasonlóról. A Budapesti Fashion Weeken mindenesetre „bankot robbantottak” a Harmóniában a természettel elnevezésű kollekcióval. Már a bemutatkozásnál kiemelten kezelték őket, ahelyett, hogy kezdőként a sort nyitották volna, a háromnapos program egyik estéjén ők zárták a bemutatót, komoly sajtómegjelenést generálva. Hiába ez volt az első alkalom, Szilvi profi módon megoldott mindent, ruhái úgy simultak a modellekre, mintha rájuk öntötték volna, egyikhez sem kell hozzányúlni. Ez véleménye szerint nemcsak a precíz szabásnak, varrásnak, hanem annak is köszönhető, hogy a kollekció fotózásakor velük együttműködő modell, Papp Vera nemcsak profi volt, hanem hibátlan alakú is. A ruhákhoz a szintén paksi Wolf Henriett készített egyedi ékszereket.

A bemutató óta felocsúdni sem volt idő, égnek a vonalak, hol interjúra hívják őket, hol megrendelés érkezik, hol felkérés egy újabb bemutatóra akár az országhatáron túlról. Szilvi azt mondja, tele vannak ötletekkel, úgy érzi, a határ a csillagos ég. Azt persze érdemes megjegyezni, hogy nem egyszerű dolog egy tájképből ruhát készíteni, hiszen a kép adottságaihoz kell igazodni, megfelelő kelmét kell találni, készíttetni. Abban a két alkotó megegyezett, hogy az egyedi, különleges mivoltukat a jövőben is megőrzik a Czakó-fotók felhasználásával készült ruháknak, sőt erősíteni is fogják. Aki egy ilyen modellt rendel, nem csupán egy dekoratív ruhát kap, hanem a kép történetét is.

Ezek is érdekelhetik