mikortól lesz már nyár?

2021.05.21. 11:30

Beváltották az ígéretüket idén a fagyosszentek

Május vége felé közeledünk, de eddig még nem mutatta meg magát a kora nyári idő. Egy átlagos évben ilyenkor már nyitva vannak a strandok, sokszor mutat a hőmérő közel harminc fokot. Az idén az egész hónapot inkább a fagyosszentek uralták.

Mauthner Ilona

2021.05.20 Bonyhád. Bonyhádi gyerekek játszanak az új játszótéren. (nevek sorrendje 0007 kép György Annabella, Németh Karolina,Farkas Liána, Farkas Erik Fotó:Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Idén elmaradt a tél, sőt csapadék is alig esett hónapokon keresztül. Akkor sokan mondták, megbosszulja magát az enyhe idő, és akkor lesz hideg, amikor nem kellene, és egyszer csak megered az eső, és a felhős, borongós idő el sem akar múlni.

Valahogy így történt. Az április jóval hűvösebb volt az átlagosnál, és úgy tűnik, a május is hasonlóan teljesít. Az emberben felmerül a kérdés, az idén lehet, hogy elmarad a nyár?

Laikusként azt gondolom, ezzel is úgy járunk, mint az idei téllel, júliusban, a nagy hőségben még visszasírjuk a hűvös időt. De mit mond a magánmeteorológus, Dávid Mihály arról, hogy mikor kezdődik idén a nyár?

– Június 10-ig sajnos megmarad a mostanihoz hasonló idő, vagyis szomorkás, esős, ezt követően pár napig meleg lesz, majd ismét visszahűl. Ez a folyamat váltogatja egymást. Számításaim szerint három hullámban tetőzik a kánikula, június második felében, július 20-a környékén és augusztus második felében. A legmelegebb időszak július utolsó tíz napja lesz. A nyári hónapokat is jellemzi a csapadékosság, mely sok záport, zivatart jelent. Ezek meg-megszakítják a hőséget. Az idei nyár tehát párás, meleg lesz, jó néhány hőségnappal.

Az időkép előrejelzése szerint is a megszokottnál hűvösebb a május, majd a június közepe hozza meg az igazi nyári időt. Az idei évre több csapadékot ígérnek, ami nem minden körzetre lesz jellemző, hiszen a záporok, zivatarok helye, ideje előre kiszámíthatatlan. A tavalyi évhez képest változékonyabb időt jósolnak.

A 2020-as nyár hőhullámok nélkül telt el, de még így is a sokévi átlagnál melegebb volt. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 21,04 Celsius-fok volt, amely a 2010-es átlagnál 0,8 fokkal volt melegebb.

Átadná a tapasztalatait a szakember

Dávid Mihály nyíregyházi magánmeteorológus idén 84 éves, és ötven éve készíti el minden évre az előrejelzését, amely kiállta az idő próbáját. A szakember annak idején a budapesti műszaki egyetemen szerzett diplomát hídépítő mérnökként. Ahogy ő fogalmazott, a nulláról kezdte az időjárás előrejelzésével kapcsolatos kutatásait. Sikerült olyan módszert kialakítania – a tömegvonzás, a csillagászat, a gravitáció, a levegő mozgása –, melyek segítségével viszonylag pontos előrejelzést ad. Az évek során az előrejelzései egyre népszerűbbek lettek, főleg a mezőgazdasági termelők körében. Tudományos munkájával az akadémiát is megkereste, illetve a köztársasági elnöknek is leírta gondolatait a globális felmelegedés okairól. Elmélete szerint 2030-ig lassan, fokozatosan melegszik az idő, majd ezt követően 2050-ig hűvösebb lesz a légkör. Az idős szakember elmondta, szívesen átadná azt a tapasztalatot, tudást egy érdeklődő hozzáértőnek, amit az elmúlt ötven évben összegyűjtött.

Borítókép: Bonyhádi fiatalok játszanak az új játszótéren a májusi szomorkás, esős időben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában