időjárás

2021.10.20. 17:30

Hideg és csapadékos tél elébe nézhetünk az előrejelzés szerint

Minden idők egyik legmelegebb nyarán vagyunk túl, az ősz hirtelen köszöntött be, a fűtési szezon is több héttel korábban indult a szokásosnál. Vajon milyen lesz az idei tél, teszik fel sokan a kérdést. Több elemző szerint az átlagosnál hidegebb időre kell felkészülni.

Mauthner Ilona

Forrás: MW-archívum

Fotó: Makovics Kornél

A tél még odébb van – legalábbis bízunk benne –, de vannak jelek, melyek arra utalhatnak, hogy az idei tél fagyosabb lesz, és nagyobb eséllyel törhet majd ránk a sarkvidéki hideg. A Severe Weather Europe nemrég egy, az átlagosnál hidegebb télről adott ki előrejelzést. Szeptember vége felé az Északi-sark és az északi sark­kör között erőteljesen elkezdett hűlni levegő, hiszen a Föld tengelyferdesége miatt ekkortól már kevesebb napsugárzás éri el az északi-sarki területeket. Létrejön egy alacsony légnyomású, lassan forgó sarki örvény. Ennek az örvénynek a forgása hozza létre az északi mérsékelt éghajlatú területek fölött azokat a nyugatias, nagy magasságban fújó, erős szeleket, amelyek a sarki alacsony nyomású övvel együtt stabilizálják a régiónkat.

A poláris örvény különösen a téli időszakban kerül a figyelem középpontjába, hiszen a viselkedése nagyban befolyásolhatja, hogy enyhe vagy fagyos, hideg tél vár-e ránk – írta az Időkép.

Dávid Mihály, nyíregyházi magánmeteorológus is azt mondta, hosszú és hideg tél vár ránk. Előrejelzése azon alapszik, hogy az északi mérsékelt égövi futóáramlás sebessége, a szállított levegő mennyisége és irányának stabilitása hosszú évek átlagában, statisztikai alapon, összefüggést mutatott a sarki örvény erősségével. Ha pedig erős a sarki örvény, hideg és hosszú tél várható. Dávid Mihály elkészítette a jövő évre vonatkozó előrejelzését is, ezt immár az ötvenedik éve teszi.

A sarki örvény és a visszatérő hideg telek összefüggését azonban alig több mint egy évtizede kutatják, ezért egyelőre nincs elég adat erős következtetésekhez és pontos előrejelzéshez.

Feltételezhető, hogy az éghajlat változásával szaporodó szélsőséges jelenségekkel együtt az ilyen események is gyakoribbak lesznek. Az örvény kilengései kora őszi havazásokat okozhatnak.

Mozgalmas lesz a tél Európában

Az AccuWeather szintén készített előrejelzést, őszerintük rövid ideig tartó, de annál nagyobb lehűlések szabdalják majd meg az amúgy enyhe telet. Európa déli részén viharos és csapadékos időjárásra számíthatunk, ami akár árvizeket is okozhat a Balkánon és Észak-Olaszországban. Hó csak decemberben fordulhat elő, de ezt követően már jelentősen csökken az esélye. Észak-Európában szeles őszre, de jóval kevésbé mozgalmas és a szokásosnál szárazabb télre számítanak – a szél csak 2022 elején tér majd vissza. Moszkvában a tavalyi tél átlaghőmérséklete nyolc fokkal volt magasabb a szokásosnál, tőlünk északkeletre – Ukrajnában, Fehéroroszországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Finnországban – hasonlóan enyhe télre számítanak idén is. Magyarországról az Accu­Weathernek nincs külön előrejelzése. Így marad Dávid Mihály jóslata a hosszú és hideg télről.

Borítókép: Ha a jóslatok szerint alakul az időjárás, lehet majd hógolyózni, szánkózni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában