Milyen lesz a nyár?

2023.06.23. 07:30

Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb

Az ember csak kapkodja a fejét, amikor a meteorológusok nyilatkoznak arról, hogy forró vagy hűvösebb lesz az idei nyár.

Mauthner Ilona

Akkor most milyen lesz a nyár?! Forró, vagy hűvős?!

Forrás: MW

Medárd környékén még olyan időjárás előrejelzéseket lehetett hallani, hogy ez az évszak kissé hűvösebb lesz a tavalyinál, vagyis a hőmérséklet a 30 fok körül alakul, és nem lesz annyi hőhullám, mint tavaly volt. Erre egyik napról a másikra beütött a kánikula. Egyik nap még jól esett a reggeli órákban egy kardigán, másnap már a könnyű póló is soknak tűnt.

Az emberek arra panaszkodnak, hogy éjszaka is meleg van, és ahol nem jár a klíma, alig lehet aludni. Dr. Vörös Géza, szekszárdi agrárszakmérnök évtizedeken keresztül gyűjtötte az időjárási adatokat, véleménye szerint, több olyan nyár is volt már, amikor a medárdi esőzéseket forróság követte. Hasonló volt a 2010-es esztendő is, a gyakori csapadékot kánikula váltotta fel, és győztünk a szúnyogokkal viaskodni. Azok ugyanis a meleget és a pocsolyákat kedvelik, ahol lehet szaporodni.

A szakember szerint az előrejelzés technikája ugyan egyre fejlettebb, az időjárás viszont egyre kiszámíthatatlanabb. Ürge-Vorsatz Diána klímakutató nem kötné össze a június eleji esőzéseket a klímaváltozással, a múltban is előfordult, hogy egy száraz évet egy csapadékos követett. Mint mondta, nem beszélne semmiképp monszunszerű esőzésről, mert ez egy intenzívebb esőzési időszak volt "csak". A klímakutató ugyanakkor hangsúlyozta: hazánk felmelegedése ettől még gyorsabb, mint a Föld átlaga, de jelenleg globálisan is érdekes jelenségek figyelhetők meg.

Egyszerre indult be egy El Nino jelenség és egyszerre volt rekordmeleg az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán, valamint az Északi-sark fölött. Ezeknek nagyon komplex az együtthatása, nagyon nehéz meghatározni, hogy mi lesz. Az is lehet, hogy többféle időjárási jelenség fog küzdeni egymással – tette hozzá Ürge-Vorsatz Diána.
A professzor szerint hazánkban a mostani esőzések ellenére is borítékolhatók lesznek az erős hőhullámok. A kutató szerint várhatóan itthon olyan fafajok fognak eltűnni, mint a bükk és a lucfenyő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában