OMSZ

2023.06.23. 18:06

Komoly vihar érkezhet - narancs riasztás van érvényben Tolnában

TEOL

Fotó: Makovics Kornél

Másodfokú (narancs) meteorológiai riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat három vármegye, Tolna, Baranya és Somogy területére, zivatar veszélye miatt.

A meteorológiai előrejelzések szerint péntek késő délután viharossá válik az időjárás, erős szélre, jégesőre, felhőszakadásra is lehet számítani. 

Mint írják, az esti órákban a nyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében országszerte egyre többfelé alakulnak ki zivatarok, köztük (legnagyobb valószínűséggel az ország déli felén) heves zivatarok (akár szupercellák) kialakulása is várható. A zivatarok várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek majd, és az esti, éjszakai órákban fokozatosan kelet felé helyeződnek, miközben északnyugat felől stabilizálódik a légkör. 

A zivatarok várhatóan szombat reggelre északkelet felé távoznak. A zivatarok környezetében nagyméretű jégre (általában ~2-4 cm, helyenként >5 cm is), erősen viharos, károkozó széllökésekre (jellemzően ~60-90 km/h, helyenként >90-100 km/h), illetve felhőszakadásra (>20-50 mm, domborzattól függően akár villámárvízre) is számítani kell.

Az időjárási helyzet, valamint a kritériumok teljesülése esetén főként a déli országrészben van esély a mai nap folyamán a piros riasztás kiadására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában