büntetés-végrehajtás

2019.01.16. 15:38

Öngyilkosságot kísérelt meg egy fogvatartott Szekszárdon

TEOL

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Öngyilkosságot akart elkövetni egy 30 éves letartóztatott férfi január 15-én a délutáni órákban a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet egyik zárkájában Szekszárdon – számolt be róla a borsonline.hu. Kérdésünkre válaszolva Orosz Zoltán bv. alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője tudatta, a fogvatartott az engedéllyel magánál tartható saját ruhaneműjével akasztotta fel magát az ágy sarkára. Kollégái azonnal észrevették, hogy mi történt, és intézkedtek. Ennek is köszönhető, hogy a férfit stabil állapotban szállította a mentő a helyi kórházba.

Minden rendkívüli eseményt követően a börtön vezetősége tájékoztatja az elítélt hozzátartozóját a történtekről. Ebben az esetben a szekszárdi intézet parancsnoka telefonon értesítette a fogvatartott édesanyját, aki több alkalommal is megköszönte, hogy megmentették a gyermeke életét.

Orosz Zoltán azt is közölte, hogy tavaly országszerte 12 fogvatartott életét mentették meg a munkatársai, a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben 2018-ban nem történt öngyilkossági kísérlet, illetve öngyilkosság.

Általánosságban elmondható, hogy nagy figyelmet fordítanak a fogvatartottak mentális egészségének megőrzésére. Már a bv. intézetbe kerüléskor pszichológusok és reintegrációs tisztek vizsgálják az elítélteket, felmérik családi körülményeiket, szuicid-veszélyeztetettségüket, ennek figyelembevételével sorolják őket különböző biztonsági kockázati csoportokba. A reintegrációs tisztek és a pszichológusok rendszeresen foglalkoznak a fogvatartottakkal, figyelemmel kísérik kapcsolattartásuk rendszerességét és minőségét, ösztönzik őket a tanulásra, a börtön által szervezett szabadidős tevékenységekben való részvételre, ezzel is csökkentve azokat a tényezőket, amelyek önkárosításhoz vezethetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában