bírósági ítélet

2019.02.15. 15:20

Öt évet kapott az ittasan gázoló vádlott

Ítéletet hirdetett a Szekszárdi Járásbíróság egy halált okozó ittas járművezetés bűntette miatt indult büntető ügyben, amelyben az alkoholos befolyásoltság alatt álló vádlott halálra gázolt egy vétlen motorkerékpárost.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

A vádlott 2017. július 21-én 15 óra 40 perc körül közepesen ittasan vezette az édesapja tulajdonában lévő BMW-t, melyben még két utast is szállított. Fácánkertből tartott Tolna felé az 51164-es számú mellékúton, jelentősen túllépve a megengedett sebességet. Mintegy 120 km/órás sebességgel haladt, amikor elveszítette az uralmát a jármű felett. Átsodródott a szemközti sávba, ahol elütötte a vele szemben szabályosan közlekedő, középkorú, segédmotor-kerékpárost, aki életét vesztette. A balesetben a BMW egyik utasa is megsérült.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó ittas járművezetés bűntettében, amely két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény, valamint megszüntette a vádlottal szemben korábban zaklatás miatt alkalmazott próbára bocsátást is, ezért halmazati büntetést alkalmazott.

Mindezekért öt év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a vádlottat, és hat évre eltiltotta a közúti járművek vezetésétől. Enyhítő körülményként kizárólag a vádlott beismerése volt értékelhető, azonban ezzel szemben sok súlyosító körülmény állt, köztük a próbaidő alatti elkövetés, a többszörös KRESZ szabályszegés, és – a halálos eredményen kívül – további egy utas könnyű sérülése. Az ítélet nem jogerős.

A vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így az eljárás a Szekszárdi Törvényszéken folytatódik – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában