Schüszler Zoltán

2019.11.30. 09:30

Szabadnapján mentett életet

Hanol Erzsébet

Fotó: Beküldött kép

Hősies helytállásáért elismerésben részesítette Schüszler Zoltánt, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját Góra Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. A kitüntetést érő cselekedetről a Katasztrófavédelem Magazin novemberi számában írtak.

Schüszler Zoltán Fotó: Beküldött kép

Schüszler Zoltán augusztus 20. délutánján fürdeni indult a balatonszéplak-felsői strandon, amikor egy fürdőző szólt neki, hogy a vízben fekszik egy idős nő, aki egy ideje már nem jött a felszínre. A szabadnapos tűzoltó odament hozzá, megérintette, ám a nő nem reagált, ezért a többi fürdőző segítségével kiemelték a vízből.

Schüszler Zoltán megvizsgálta az eszméletlen nőt, majd hozzákezdett az újraélesztéshez. Egy pillanatig sem tétovázott, csakúgy mint tűzoltói hivatása során, ez esetben is tette, amit a helyzet megkövetelt. Közben egy másik strandoló hívta a 112-es segélyhívó számot, kihangosította a telefont, így Zoltán a diszpécser utasításait követve folytatta az újraélesztést egészen a mentők kiérkezéséig. Sőt, utána is a szakemberek segítségére volt. A nőt végül stabil állapotban szállították kórházba.

Kötelesség

Schüszler Zoltán elmondta, hogy úgy gondolja, mindenkinek kutya kötelessége, hogy megtegyen minden tőle telhetőt ilyen esetben. Hozzátette, hogy a körülötte álló öt-hat ember is kivette a részét mindenből, az újraélesztést viszont senki nem merte átvállalni. Arra is kitért, hogy nincs elsősegélynyújtó képzettsége, csak ami a jogosítványhoz kell, illetve amit a disaster medic képzés során sajátított el, és eddig nem volt rá szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában