járványveszély

2020.03.22. 11:30

Figyelnek a rendőri állomány védelmére

A rendőrség vezetése elkötelezett abban, hogy az állományilletékes parancsnokok és a munkáltatók hathatós segítséget nyújtsanak és támogassák az állományuk érintett tagjait a kialakult rendkívüli helyzetben – tájékoztatott az ORFK.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet kiemelt feladatot ró a rendőrségre is. Megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), hogy megtudjuk, milyen óvintézkedéseket tettek az állomány érdekében, és hogy a szolgálatszervezést miként befolyásolja a megváltozott élethelyzet.

Azt a választ kaptuk, hogy a rendőrség vezetése elkötelezett abban, hogy az állományilletékes parancsnokok és a munkáltatók hathatós segítséget nyújtsanak és támogassák az állományuk érintett tagjait. A bevezetett veszélyhelyzetből adódó, a rendőri szervekre háruló kiemelt feladatok hatékony ellátásának igénye mellett minden esetben támogatják, hogy munkatársaik a rendkívüli intézkedések okán előállt családi kötelezettségeiknek is megnyugtató módon eleget tudjanak tenni.

Az állományilletékes parancsnokok kiemelt figyelemmel vannak a gyermeküket egyedül nevelőkre és azon családokra, amelyeknél mindkét szülő a rendőrség alkalmazásában áll. A munkáltatói intézkedések meghozatala során rugalmas munkaszervezéssel, a vonatkozó munkaügyi szabályozás mentén és azok jogintézményi keretei között törekednek a különös méltánylást érdemlő személyi, családi helyzetek kezelésére.

Az óvintézkedések kapcsán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ORFK biztosítja a rendőrök védőfelszerelését: víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitrilkesztyűt, gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszkot. Az érintett rendőri állományt szolgálatba lépésük előtt a higiénés rendszabályokkal kapcsolatban oktatják, a szükséges mértékben felkészítik.

Válaszukat azzal zárták, hogy a hatályos kormányrendeletek szabályozzák azokat a veszélyhelyzetből adódó feladatokat, amelyeket a rendőrség a jogszabályokban meghatározott módon maradéktalanul teljesít.

A csalókkal is óvatosnak kell lenni

Csalók használják ki az új koronavírus miatt az emberekben kialakult aggodalmat, ezért a rendőrség óvatosságra inti a lakosságot. Mint írják, aki a megbetegedés tüneteit észleli magán, telefonon forduljon a háziorvoshoz. A koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek. A fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.

Azt tanácsolják, ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett. Fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik.

Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget, valamint a számlavezető bankját a későbbi kártalanítása érdekében!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában