Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesület

2020.03.24. 17:30

Mentőcsapatként is működnek, mindenben számítanak rájuk

A Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesület három éve éledt újjá, olyannyira, hogy katasztrófavédelmi mentőcsapatként is funkcionál. Tagjai között vannak pedagógusok, önkormányzati képviselők, vállalkozók, busz­sofőrök, közmunkások, szakmunkások. 

Brunner Mónika

Forrás: Beküldött kép

A tűzoltó egyesület közel száz éve alakult, és sok mindent túlélt. Azt is, hogy évekkel ezelőtt majdnem felszámolták, mert tagjai több éve nem végeztek szaktevékenységet. Sokan azonban nem akarták, hogy megszűnjön, ezért összefogtak, új tagokat toboroztak. A hatvan-hetven év feletti idős tagokat felváltották a fiatalabb önkéntes tűzoltók, akik folyamatosan képzik magukat a Tamási tűzoltó laktanyában kialakított régiós képzési központban. Az egyesület megerősödött, és mentőcsoportként is tevékenykedik, így a koronavírus miatt kialakult helyzetben elképzelhető, hogy szükség lesz a segítségükre.

– Egyelőre nem kaptunk erre vonatkozó utasítást, de legjobb tudásunk szerint igyekszünk segíteni közösségünket – tájékoztatta lapunkat Domokos József, a Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesület alelnöke, akit idén a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelemért kitüntetésben részesített. Jól ismeri a települést, hiszen gyönki és a helyi Tolnai Lajos Gimnázium tanára. Önkéntes tűzoltó társaival szabadidejéből áldoz arra, hogy a káreseteknél segítséget nyújtsanak.

Az egységüknek van tűzoltó szertára és egy készenléti, harmincéves, a német testvérváros által adományozott, jól felszerelt tűzoltóautója. Húsz önkéntesük napközben és este is készenlétben áll. Amikor a környékükről befutnak a telefonhívások a 112-es segélyhívó számra, őket is értesítik, de az is gyakran előfordul, hogy egy-egy esetnél közvetlenül őket hívják.

A gyönki helyszínekre általában negyed óra alatt megérkeznek. Sokszor kapnak téves riasztást, de amint azokat észlelik, értesítik a szekszárdi tűzoltóságot, hogy ne vonuljanak ki feleslegesen. Az önkéntes tűzoltó egyesület együtt dolgozik a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, önállóan azonban egyelőre nem járhat el, leginkább kisegítő tevékenységeket folytat.

A feladatok és az utánpótlás

Az idei évben több tucat esethez riasztották a Gyönki Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Az év elején leginkább kéménytüzek oltásában vettek részt. Az elmúlt néhány hónapban majd egy tucat fa is kidőlt magánterületeken, közutakon, az egyik pedig a Tolnai Lajos Gimnázium udvarában. Legutóbb egy gázcsövet vágtak el a településen, az önkéntes tűzoltók a rendőrséggel együtt biztosították az útlezárást. Az egyesület tagjai jelenleg láncfűrészkezelői és áramfejlesztői tanfolyamra járnak, de az évek során már több képzésen vettek részt.

– Azt az elvet vallom, hogy mindenkinek valamilyen önkéntes tevékenységet kellene folytatni a közösségért. Fő feladatomnak tekintem még az utánpótlás képzését, melyet az általános iskolában és a gimnáziumban is szakköri tevékenység keretében végzek. Jó érzés, hogy biztonságot tudunk nyújtani a gyönkieknek. Vonuló egyesület vagyunk, minden káresetnél segítünk, lehet ránk számítani – mondta Domokos József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában