bírósági ítélet

2020.04.11. 13:00

Hamis néven adta-vette az autókat

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Közvetett tettesként, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítás miatt nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt a Szekszárdi Járásbíróság egy huszonnyolc éves férfit. A jogerős ítélet végrehajtását egy év próbaidőre felfüggesztették.

A férfi valamikor 2015 januárja előtt ismerkedett meg egy hajléktalan férfival, akinek megszerezte a személyi adatait. Akkoriban kisebb értékű, részben bontásra szánt autók adásvételével foglalkozott. Januárban elhatározta, hogy az üzleteit a hajléktalan adataival bonyolítja le, elkerülve ezzel az adminisztratív teendőket és az illetékek megfizetését.

Az eladásra szánt autók felkutatása, hirdetése, az eladókkal, valamint a vevőkkel folytatott tárgyalások lebonyolítása, a járművek szállítása kizárólag az ő feladata volt. Azzal tisztában volt, hogy ha a hamis néven eladott autók tulajdonjogában bekövetkezett változásokat bejegyzik, akkor az erről szóló okiratokba valótlan adatok kerülnek. Az ítélet szerint tizenkilenc esetben ez be is következett. A vevők, illetve az eladók nem voltak tisztában a vádlott valódi személyazonosságával. Ők tehát jóhiszeműen jártak el.

A vádlott mind a nyomozás során, mind a bíróság előkészítő ülésén beismerte a bűnösségét, és lemondott a tárgyalás jogáról. Mivel a vallomása egybevágott a nyomozati anyagokkal, és a férfi tisztában volt a beismerés következményeivel, a bíróság a nyilatkozatot elfogadta.

A büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként értékelték, hogy a vádlott a bűncselekményeket hosszabb időn át követte el. Enyhítő körülmény a büntetlen előélete, a megbánása, valamint az, hogy korábbi kapcsolatából származó kiskorú gyermekéről egyedül gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában