gyermekkorú bűnelkövetők

2020.05.28. 17:30

Sokszor nem fogják fel, hogy bűncselekményt követnek el

Sajnálatos tény, hogy a bűnügyi statisztikákban gyermekkorú (0-13 éves) elkövetők is szerepelnek. A Belügyminisztérium Statisztikai Rendszere szerint 2018 júliusától az országban 2709, gyermek által elkövetett bűncselekményt rögzítettek.

TEOL

Forrás: Shutterstock

A megyék közötti megoszlást tekintve a legtöbb esetet, 419-et Borsod-Abaúj-Zemplén, a legkevesebbet, 42-t Vas megyében regisztráltak. Tolna megye az esetszám tekintetében a lista második felében szerepel 68 bűncselekménnyel.

A megyei és az országos adatokat tekintve is elmondható, hogy a gyermekek által elkövetett bűncselekmények többsége lopás. De Tolnában gyakoriság tekintetében említhető még a garázdaság, a testi sértés, valamint a rongálás is. Ezen felül a megyében előfordult még járműlopás, rágalmazás, szexuális kényszerítés, zaklatás, információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, továbbá zsarolás is.

– Tapasztalataink szerint a gyermekkorúak a téves ismeretük, valamint a környezetükben tapasztalt attitűdök, hatások miatt követik el a bűncselekményeket. Több esetben tudatuk nem fogja fel, hogy amit tesznek, az bűncselekmény – válaszolta kérdésünkre Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Közlése szerint előfordul, hogy önállóan, de az is, hogy fiatalkorúval vagy felnőttkorúval együtt követik el a bűncselekményeket.

A gyermekkorúak büntethetőségének alakulásával kapcsolatban tudatta, a Blaha Lujza téri késelés után – amikor is egy 12 éves magát Krisztiánnak nevező Gyergyószentmiklósi fiú megkéselt (combon, az artéria mellett megszúrt) egy nála pár évvel idősebb 15 éves fiút az Mp3 lejátszója miatt – előtérbe került a büntethetőségi határ leszállítása.

Ezen előzmények után, 2012. június 25-én fogadta el az Országgyűlés a 2012. évi C. törvényt az új Büntető Törvénykönyvről.

A törvény megtartotta főszabályként a korábbi Btk. szerinti tizennegyedik életévben meghatározott büntethetőségi korhatárát, azonban öt kiemelten súlyos bűncselekmény – emberölés, erős felindulásban elkövetett emberölés, életveszélyt vagy halált okozó testi sértés, rablás alap- és minősített esetei, kifosztás súlyosabban minősülő esetei – esetén leszállította azt tizenkét évre. A jogalkotó – az időközben megváltozott és az Európai Uniót érintő társadalmi változások hatására – szükségesnek találta 2016-ban kiegészíteni ezen kört egy további bűncselekménnyel, a terrorcselekménnyel.

A büntethetőség ezekben az esetekben a belátási képesség vizsgálatához kötött. Ezen hat bűncselekmény esetében a tizenkettedik életévét betöltött, de a tizennegyedik életévét meg nem haladott elkövető akkor vonható felelősségre, ha az elkövetéskor rendelkezett a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással. Ha igen, akkor büntetés kerülhet kiszabásra, például a letartóztatást az elkövető már javítóintézetben tölti és ott is kerül végrehajtásra az esetlegesen kiszabott büntetés.

A megyében a korosztály által leggyakrabban elkövetett bűncselekmények, a lopás, a garázdaság, a könnyű testi sértés esetében a 14 év alatti elkövetők nem büntethetőek. Ugyanakkor bekerülnek a gyermekvédelmi, gyámügyi rendszerbe. Általában a problémás gyermekeknek a szülői háttere is problémás – foglalta össze Komlósiné Kiss Anett.

Tizennégy évesen már legalább nyolc bűncselekményt követett el

Nem is olyan régen zárta le a Szekszárdi Rendőrapitányság egy ügy vizsgálatát, mely során egy olyan 14 éves fiúval szemben kellett eljárniuk, aki már legalább két éve, tehát már gyermekkorúként bűncselekményeket követett el. Idén február 17-én reggel egy férfi tett bejelentést a rendőrségen, mert Szekszárdon, a buszpályaudvaron ismeretlen tettes ököllel megütötte őt – mint arról korábban beszámoltunk. Kiderült, hogy az elkövető egy 14 éves helyi fiú volt Az ügy vizsgálata során feltárták, hogy a fiú az elmúlt közel két évben legalább nyolc bűncselekményt követett el, volt hogy 16 éves testvérével, illetve más családtagjaival együtt. Egyrendbeli rablás bűntett, kétrendbeli súlyos testi sértés bűntett kísérlet, egyrendbeli garázdaság, háromrendbeli lopás vétség és egyrendbeli lopás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kell felelnie.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában