jogerős ítélet

2020.06.02. 19:10

Le kell dolgoznia a büntetést a szerszámot lopó fiatalnak

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Száz óra, szakképzettséget nem igénylő fizikai munkakörben letöltendő közérdekű munkát szabott ki egy, a bűncselekmények elkövetésekor még fiatalkorú vádlottra a Tamási Járásbíróság, tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényék sajtószóvivője. Ha a fiatalember a közérdekű munkát saját hibájából nem végezné el, akkor azt, vagy a még hátralévő részét fogház-büntetésre kell átváltoztatni.

A vádlottnak meg kell fizetnie kicsit több mint tizenötezer forint bűnügyi költséget. A bíróság felszólította az elítéltet, hogy a jövőben tartózkodjon további bűncselekmény elkövetésétől. Az ítélet jogerős.

A vádlott fiatal kora ellenére már büntetett előéletű, rablás és társtettesként elkövetett két másik rablás, testi sértés, zaklatás és lopás miatt ítélte a bíróság javítóintézeti nevelésre.

A vádlott édesanyjával és hat testvérével rendkívül szegényes körülmények között él egy Tamási környéki településen. Az általános iskolát a javítóintézetben fejezte be, ahonnan ideiglenesen bocsátották el. Előírták azonban, hogy be kell fejeznie a már megkezdett szakképzést, de ennek nem tett eleget. Segédmunkásként dolgozik.

A bíróság az ügyiratokból, tárgyaláson kívül hozott büntetővégzésében megállapította, hogy a vádlott tavaly december 9-én délután a nagybátyja házához indult. Már ezt megelőzően kinézte magának a nyitott, féltetős garázsban tartott sarokcsiszolót. Ellopta és nyomban el is adta egy ismerősének kétezer forintért a húszezret érő szerszámot. A pénzt cigarettára költötte. Két nappal később délelőtt egy másik portáról fűkaszát lopott és adott el. A kapott pénzen elutazott, és az összeget egy bárban költötte el. A sértetteknek okozott kár maradéktalanul megtérült, mert az ellopott tárgyakat a rendőrség lefoglalta, és a sértetteknek visszaadta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában