rendőrségi felhívás

2020.07.31. 13:14

A vezetés közbeni telefonálás veszélyeire figyelmeztetnek

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy vezetés közben lehetőleg ne telefonáljanak, ha azonban elengedhetetlenül szükséges, használjanak headsetet vagy kihangosítót!

TEOL

Forrás: Shuttestock

Az Európai Unió valamennyi országában tilos vezetés közben kézben tartott telefont használni. A KRESZ rendelkezései alapján a kézben tartott mobiltelefon használata Magyarországon sem a gépjárművezetők, sem a kerékpárosok számára nem megengedett. Ennek ellenére, Tolna megye útjain is rendszeresen találkozhatunk olyan autósokkal, akik megszegik ezt a szabályt, nem csoda hát, hogy jelentős baleseti okká vált a felelőtlen mobilhasználat.

Tény, hogy járművezetés önmagában is egy rendkívüli koncentrációt igénylő tevékenység, amely mellett komoly veszélyforrásként jelentkezik a kézben tartott mobilhasználat. Vezetés közben mobiltelefont használni veszélyes, ugyanis ilyenkor a sofőrök kevésbé képesek a környezetükre figyelni. A járművezetők telefonálás közben jellemzően lassabban reagálnak a közúti jelzésekre, illetve egyes jelzőtáblákat észre sem vesznek, továbbá növekedhet a fékezési késedelmi idő is. A telefonálásnál még veszélyesebb, ha valaki a készüléken vezetés közben sms-t ír, a közösségi oldalakon barangol, vagy akár filmet néz.

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri a gépjárművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat, ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy kézben tartott mobiltelefont használnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában