bírósági ítélet

2020.08.20. 09:30

A férfi megtérítette az összes okozott kárt

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Bíróság elé állításos eljárásban mondott ki bűnösnek egy ötvenéves férfit kisebb értékre elkövetett lopás vétségében a Tamási Járásbíróság, még az ítélkezési szünet előtt. A gyanúsítotti kihallgatást követően harminc napon belül történhet meg a bíróság elé állítás, ha tetten érik az elkövetőt, vagy ha a bűncselekmény legfeljebb nyolc évi szabadságvesztéssel büntetendő, az ügy megítélése egyszerű, és a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte.

A bíróság a vádlottat a lopás miatt egy év próbára bocsátotta, ami azt jelenti, hogy ha egy éven belül újabb bűncselekményt követne el, akkor ebben az ügyben is büntetést szabnak ki rá. Meg kell fizetnie a férfinek ezen kívül az állam számára valamivel több mint harmincegyezer forint bűnügyi költséget.

A vádlott szakképzet, élettársi kapcsolatban él, kiskorú eltartottja nincs és a történtek idején közmunkásként dolgozott. Munkájából adódóan többször járt egy magántulajdonban lévő bekerített ingatlannál, és látta, hogy a területen nagyobb mennyiségű trapézlemez van. A lemezből általában kerítést, vagy tetőt építenek.

Ez év februárjában történt, hogy a férfi és munkatársai kisteherautóval építési törmeléket szállítottak a szomszédos telekre. A férfi megkérte munkatársait, akik nem tudták, hogy a lemezek nem az ő tulajdonában vannak, hogy segítsenek felrakni azokat a gépkocsira.

Fel is pakoltak 48,83 négyzetméter, egyenként négyszer egy és kétszer egy méteres darabokból álló lemezt. A vádlott a lemezeket odaadta egy ismerősének, akinek fogalma sem volt arról, hogy lopott holmiról van szó, és ő felhasználta azokat kerítése építéséhez. A vádlott az okozott kárt teljes egészében megtérítette a sértettnek, úgy, hogy ugyanolyan lemezeket szállított neki, amilyeneket ellopott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában