halálos veszély a „bika”

2020.09.08. 17:25

Csak összefogással lehet eredmények elérni a visszaszorításában 

Május végén jelent meg a „bika”, az új dizájnerdrog a magyar piacon, és már akkor felkerült az új pszichoaktív anyagokat tartalmazó listára, mondta el Huszti Gábor a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának a vezetője. Ezzel párhuzamosan fotók jelentek meg a világhálón önkívületi állapotban lévő fiatalokról.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

– Azért annyira sikeres ez az új szer a fogyasztók körében, mert rendkívül olcsó. A grammonkénti pár száz forintos átlagár még a dizájnerdrogok között is alacsonynak számít – tette hozzá Huszti Gábor.

Kérdésünkre elmondta, hogy a sárgás-barna szintetikus hatóanyagot, amit dohányhoz keverve szívnak el a fogyasztók, kínai laboratóriumokban állítják elő. Fogyasztása azért nagyon veszélyes, mert a rosszullétet követően, amit görcsroham, őrjöngés előzhet meg, gyors halált okozhat. A mentősök elmondása szerint a túlélő fogyasztók fáradékonyságra, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségekre és görcsrohamokra panaszkodtak. A „bika” múlt csütörtökig több mint 20 ember halálát okozta. Tolna megye egy esetben biztosan érintett.

Rendkívül kockázatos a dizájnerdrogok, köztük a „bika” fogyasztása, mert gyakran változik a hatóanyaguk, maga a díler sincs mindig tisztában azzal, hogy pontosan milyen összetételű anyagot ad el. A készítők ugyanis figyelik, hogy milyen hatóanyagokról van tudomásuk a hatóságoknak, és ami felkerült a listára, azt kis módosítással újra piacra dobják. Mint ismeretes, az új pszichoaktív anyagok fogyasztása szabálysértésnek számít, a forgalmazása pedig bűncselekménynek. A szabálysértés pénzbírsággal vagy közérdekű munkával sújtható, bűncselekmény esetén már komolyabb következményekkel kell számolni.

Fontos figyelmeztetés, hogy aki eszméletlenül fekvő embert lát, annak ne a fotó vagy videó készítése legyen a legfontosabb, hanem az, hogy haladéktalanul felhívja 112-es segélyhívó számot. Aki a bajban lévőnek nem nyújt tőle elvárható segítséget, az bűncselekményt követ el, amit a törvény szabadságvesztéssel büntet, tette hozzá az alosztályvezető.

Legfontosabb a megelőzés

A rendőrség bűnmegelőzési munkájának egyik fontos iránya a drogprevenció, mondta Huszti Gábor. A DADA és az Ellenszer program az általános és középiskolások számára nyújt tájékoztatást. Folyamatos a kommunikáció a médiában és a rendőrség online felületein is. Ezen és más tájékoztatási formákon jutnak el a közvélemény széles köreihez a drogokról és azok veszélyeiről szóló információk. Helyenként alternatív módszereket is bevetnek, ilyen például a témáról szóló film és annak a megbeszélése a fiatalokkal. A rendőrség együttműködik kábítószer-egyeztető fórumokkal, ezek keretében a téma képviselői együtt gondolkodnak a drogprobléma megoldásán, hiszen az nem nem csak a rendőrség feladata. A család elsődleges szerepén túl a rendvédelmi szervek, az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra, az önkormányzatok, a média és számos résztvevő speciális rétegeket és problémákat célzó tevékenysége mellett, a szereplők közös munkája hozhat jelentős eredményeket.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában