gázrobbanás

2021.03.19. 10:52

150 millió forint kárt okoztak szabályszegéseikkel

TEOL

20191009_Szekszárd_Gázrobbanás Szekszárdon a Hermann lakótelepen _Foto:Mártonfai Dénes/MD Tolnai Népújság

Fotó: Mártonfai Dénes

A Szekszárdi Járási Ügyészség különösen nagy kárt okozó gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 69 éves szekszárdi és egy 47 éves medinai férfi ellen, írják közleményükben.

Mint írják, a szekszárdi vádlott 2018 őszén szóvan kötött megállapodást egy építőipari társaság nevében egy szekszárdi társasházi lakás tulajdonosával az ingatlan felújításáról. Ezt követően a vádlott több alvállalkozóval is szóbeli szerződéseket kötött, köztük a medinai vádlottal is, egészen pontosan gépészeti munkákra, a víz-, a szennyvíz- és a gázrendszer cseréjére, valamint új fűtőtestek felszerelésére és üzembehelyezésére vonatkozóan, ezt a medinai férfi elfogadta, annak ellenére, hogy nem rendelkezik a munka elvégzéséhez szükséges képesítéssel. Mindezt a fővállalkozó is tudta.

A felújítás ideje alatt több szabálysértést is elkövettek. Például, hogy a nagyszobai konvektort nem csatlakoztatták a gázvezetékhez, a konyhai készülék csavarját pedig nem szorították meg eléggé.

A lakás tulajdonosa 2019 októberében be akart fűteni a konvektorokkal. Mivel azok nem voltak bekötve, földgáz jutott a lakás légterébe. Másnap főzni készült, amitől a földgáz belobbant, előbb tűz keletkezett, majd kisebb erejű, kémiai jellegű térrobbanás jött létre. Az így keletkezett lángok pedig a nappaliban felgyülemlett, jóval nagyobb mennyiségű földgázt robbantották be.

A lakás tulajdonosa súlyos, II. fokú égési sérüléseket szenvedett, a környező épületekben további három személy könnyebben sérült. A társasház egyes részei lakhatatlanná váltak.

A vádlottak a lakás felújítása során vétett szabályszegéseikkel jelentős anyagi javakat és a környező épületekben tartozkodó személyek életét is súlyosan veszélyeztették. 125 lakásban, 6 garázsban és 6 személygépkocsiban összesen több mint 150 millió forint kár keletkezett.

Az ügyészség a két férfit különösen nagy kárt okozó gondatlan közveszély okozásának vétségével vádolja, ez a bűncselekmény 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A járási ügyészség a vádlottakkal szemben fogházban végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, írják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában