katasztrófavédelem

2021.05.09. 15:15

Az érettségi miatt később tartják a szirénapróbákat májusban

Az érettségi vizsgák miatt május 10-én szólalnak meg a szirénák Tolna megyében.

TEOL

Forrás: Shutterstock

A Monitoring- és Lakossági Riasztórendszer próbája minden hónap első hétfőjén 11 órakor, míg a paksi csökkentett üzemű próba 13 órakor történik meg. A nyugodt érettségi vizsgák érdekében azonban május 10-én, hétfőn hallhatjuk majd a katasztrófavédelem által üzemeltetett szirénákat.

Május 10-én, hétfőn ellenőrzik a veszélyes üzemek másfél kilométeres körzetébe telepített MoLaRi, azaz Monitoring és Lakossági Riasztó Rendszer, valamint a paksi atomerőmű harminc kilométeres körzetébe telepített LTRR, azaz Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer szirénáit. A MoLaRi egy érzékelő és riasztórendszer, amelyet a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében építettek ki. A működése igen egyszerű: amennyiben valamelyik veszélyes üzemből meghibásodás vagy baleset miatt veszélyes vegyi anyag kerül a levegőbe, annak koncentrációját a telepített mérőszondák mérik, a rendszer az időjárási körülményeket is figyelembe véve terjedési modellezést végez. A katasztrófavédelem éjjel-nappal működő ügyelete pedig azonnal meg tudja tenni az adott helyzetben szükséges intézkedéseket.

Mindkét szirénarendszer alkalmas a környezetükben élőket hangszórókon keresztül tájékoztatni a szükséges magatartási szabályokról.

Május 10-én, hétfőn délelőtt 11 órakor a MoLaRi rendszer, délután 13 órakor pedig az LTRR szirénák „morgató”, azaz csökkentett üzemű próbái törik majd meg a csendet. A „Figyelem ez próba, figyelem ez próba” felhívás után egy 6 másodpercig tartó mélyről induló fel, majd lefutó hangjelzést hallhatunk. „A próbának vége, a próbának vége” felhívással zárul a fent említett rendszerek tesztelése – tájékoztat honlapján a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lakosságnak a próbákkal kapcsolatban semmiféle teendője nincs.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában