Jogerős ítélet

2021.06.01. 20:00

Fel akarta robbantani élettársa házát a férfi

Egy év börtönbüntetésre ítélte és és két évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól a Szekszárdi Járásbíróság azt a férfit, aki megpróbálta felgyújtani élettársa házát.

Ihárosi Ibolya

Forrás: Shutterstock

Fotó: illusztráció

A szabadságvesztésbe beleszámít az előzetes fogva tartás és a bűnügyi felügyelet ideje. A közveszély-okozás miatt elítélt vádlott a büntetés kétharmadának letöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. Meg kell fizetnie több mint 650 ezer forint bűnügyi költséget. Az ítélet jogerős.

A vádlott és élettársa két kiskorú gyermeket neveltek. Kapcsolatuk azonban megromlott, gyakorivá váltak a vádlott féltékenységéből adódó veszekedések. 2019 november 27-én délután ismét összevesztek az akkor 3, illetve 5 éves gyerekeik előtt. A vádlott a vita hevében a falhoz vágta élettársa telefonját. Folyamatosan szidalmazta, trágár kifejezésekkel illette az asszonyt, többször ököllel beleütött egy ajtóba, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az épületet.

El is vágta a gáztűzhely, valamint a fürdőszobai gáz-fűtőberendezés csöveit, majd megnyitotta a konyhai gázcsatlakozót. Miután az asszony a két gyerekkel kiment a házból, hogy autójával elmeneküljenek, a vádlott utánuk ment és a szélvédőbe belevágott egy fejszét. A házba visszamenve gyufával meggyújtotta konyhai gázcsonkból áramló gázt. Ettől kisebb robbanás és tűz keletkezett.

Megfelelő gázkoncentráció esetén hatalmas robbanás is bekövetkezhetett volna, amitől nemcsak a szomszédos lakóházak, hanem emberek élete is közvetlen veszélybe kerülhetett volna. A vádlott tettei miatt a 611-es utat az ingatlan előtti szakaszon le kellett zárni. Hét közeli házból húsz embert költöztettek ki és helyzetek biztonságba.

Az asszony az egyik szomszédtól kért segítséget, aki értesítette a rendőrséget. A helyszínre érkező szakemberek lekapcsolták a gáz- és az áramszolgáltatást. A vádlott a nappaliban ruhaneműt halmozott fel és azt is meggyújtotta, de a tűzoltók az ablakon keresztül eloltották a tüzet. Végül a vádlott elbarikádozta magát és késsel a kezében ismét öngyilkossággal fenyegetőzött, illetve többféle módon meg is próbálta. A lakás berendezést szétverte.

Az ítélet szerint a férfi személyiség és alkalmazkodási zavarai, beszűkült pszichés állapota megkönnyítette a bűncselekmény elkövetését.

Borítóképünk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában