Vádemelés

2022.04.19. 18:10

Hulladékot égetett, veszélybe sodorta a környezetet

A hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 38 éves szekszárdi férfi ellen a Szekszárdi Járási Ügyészség.

I. I.

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint a vádlott szívességi lakáshasználóként lakik az ismerőse tulajdonában lévő, a város szélén található ingatlanban. Tavaly február 23-án a férfi meggyújtotta az udvaron összegyűjtött háztartási hulladékot. A tűz azonban átterjedt a vádlott által az udvaron bontás céljából a tetejére fordítva elhelyezett személygépkocsira is. A bontásra váró autót egy másik férfi vásárolta, aki az ingatlan közelében lévő parkolóban állította le, azt a vádlott helyezte el az udvaron kifejezetten azért, hogy majd szétbontja. 

A levegő védelméről szóló jogszabály értelmében tilos hulladék nyílt téri vagy nem megfelelő berendezésben történő égetése, kivéve a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetését. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad. 

Jelen büntetőügyben a hulladék égetése alkalmas volt az emberi élet, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve az élő szervezetek, köztük emberek veszélyeztetésére. A nyomozó hatóság az ügyben igazságügyi környezetvédelmi szakértői véleményt is beszerzett. A vádlott a nyomozás során a bűncselekmény elkövetését beismerte. Vele szemben a járási ügyészség tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben közérdekű munka büntetés kiszabását szorgalmazza a Szekszárdi Járásbíróságnál, tájékoztatta lapunkat dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában