Enyhített büntetés

2022.09.17. 11:30

Felfüggesztett börtön halálos közúti baleset okozásáért

A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék jogerősen 4 év próbaidőre felfüggesztette a járásbíróság által kiszabott 1 év 3 hónap fogház fokozatú szabadságvesztés végrehajtását annak a húszas évei elején járó férfinek a büntetőügyében, aki két éve Szekszárd térségében a 6-os főúton halálos közúti balesetet okozott.

TEOL

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a balesetet okozó sofőr megbánó magatartását (illusztráció: Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2020. augusztus 23-án 6 óra körüli időben a 6-os számú főúton Pécs irányából Szekszárd irányába közlekedett hat utassal, az általa vezetett hét személy szállítására alkalmas személygépkocsival. Szekszárd lakott területén kívül egy enyhén jobbra, majd balra ívelő útszakaszon a vádlott elaludt, emiatt a balra ívelő kanyarban a személygépkocsi letért a menetiránya szerinti bal oldali füves útpadkára, majd azon haladt tovább, ahol bal oldalával egy fának ütközött, amelynek következtében a bal hátsó ajtajának oldalablaka kitört.

Az árokban a jármű kismértékben balra megbillent és a vádlott mögött, a középső üléssor bal oldali ülésén utazó és a bal hátsó ajtó oldalüvegének dőlve alvó, biztonsági övet nem használó női utas fejének felső része a személygépkocsi karosszériáján kívülre került. Az ütközést követően a sértett feje a fa és a jármű hátsó ajtajának ablakkerete közé szorult, amelynek következtében a sértett az élettel összeegyeztethetetlen koponya- és agysérüléseket szenvedett. Sérülései biztonsági öv használata mellett is bekövetkeztek volna. A baleset következtében a személygépkocsi többi, biztonsági övet használó utasa nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Szekszárdi Járásbíróság a cselekményét a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 3 hónap fogházbüntetésre és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A vádlott és védője a büntetés enyhítésért fellebbezett.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az enyhítő körülmények – így különösen a sofőr beismerése, megbánó magatartása, továbbá büntetlen múltja, rendezett szociális és családi körülményei – az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésével is hatékonyan garantálhatók, így ennek megfelelően e körben változtatott az elsőfokú bíróság határozatán, míg egyebekben helybenhagyta azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában