Manórúd

2022.09.28. 15:30

Rajzfilmfigurákkal csalogatja a tinédzsereket az illegális e-cigi

A napokban a Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felsősei közül több mint 100 diák részére tartottak előadást a dombóvári rendőrök a dohányzás veszélyeiről és mindarról, amit az ELFBAR-ról, annak használatáról jó tudni – tájékoztatott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

TEOL

Színes rajzfilmfigurákkal csalogatja a tinédzsereket az illegális e-cigi (Fotó: M. W.)

A fiatalkorúak egészségének védelme rendkívül fontos ügy, és mivel a tanév kezdetével ismét fellendülés következhet, ezért az ELFBAR elleni közös fellépés elengedhetetlen – hangsúlyozták Dombóváron a rendőrök.

Diákoknak tartottak előadást az elf bar veszélyeiről a dombóvári rendőrök. (Fotó: police.hu)

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít ez a viszonylag új típusú eldobható elektronikus cigaretta. Az ELFBAR többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható eszköz, amely Magic Bar, Manórúd, Nutristick és még sokféle néven ismert.

Az ízesített, színes rajzfilmfigurákkal díszített, akár magas nikotin tartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas illegális termékek megjelentek az általános iskolás gyerekeknek körében is. A gyártók főként a tinédzsereket, nem ritkán a 10-14 éves gyermekeket célozzák meg ezzel a dohánytermékkel, média online felületeket is használva.  Az ELFBAR kommunikációjában azt a téves látszatot keltik, hogy az nem veszélyes és nem okoz függőséget.

Legkönnyebben a színes hengeres formájáról ismerhető fel, dobozán gyakran színes grafikával, rajzfilm figurával díszített.

Miért veszélyes ez a termék?

A pontos összetevői ismeretlenek, ellenőrizetlenek. A termékben a szívás hatására nikotin sóval átitatott vatta hevül, majd ez a nikotinos pára különböző ízesítéssel vegyül. Nagyon kevés a hiteles információ a termék összetevőit illetően, és hogy a belélegzett, különböző kémiai folyamatok során keletkező párának mik az élettani hatásai. Még a legkisebb, 800 szívásra elegendő töltéssel rendelkező termék nikotintartalma is 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg, ezért a használata könnyen nikotin túladagoláshoz vezethet.

Egy elf bar nikotintartalma 3-4 doboz hagyományos cigarettának felel meg. (Fotó: police.hu)

Az ELFBAR tartása és kereskedelme illegális.

Alapvetően az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazása nem illegális, ha az ízesítés nélküli, és a forgalmazó dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultsággal, és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága által kiadott dohánytermék-kiskereskedelmi engedéllyel rendelkezik (azaz e termékkategória kizárólag dohányboltban forgalmazható). Az ízesített termékek forgalmazása tilos Magyarországon!

Aki ELFBAR-ral kereskedik, azt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújthatja.

Azzal szemben, akinél ilyen terméket talál a hatóság - a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal -- jövedéki bírságot szabhat ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában