Vádirat

2023.01.17. 13:51

Feketén szerezték be a csontokat a sziklacsont kurzushoz

Nagy ügyet tárgyalt a Pécsi Törvényszék előkészítő ülésén. Az elsőrendű vádlott az egyik pécsi klinikai központ volt igazgatója, a másodrendű egy patológus, míg a harmadrendű egy orvos.

TEOL

A kép illusztráció. (Fotó: MW)

A vádiratban leírtak szerint, az elsőrendű vádlott fül-orr-gégész szakorvos, igazgatóként 2011-től 2020. március 15-ig dolgozott a fül-orr-gégészeti klinikán, valamint egy alapítvány kuratóriumi elnöke volt. Az elsőrendű vádlott és a klinika, melyet irányított 2019  januárjában két napra, magyar és külföldi orvosok részére – sziklacsont fúrás gyakorlásának céljából – sziklacsont kurzust szervezett, melyet széles körben hirdettek meg az orvostársadalom, illetve az érintett szakorvosok körében.

A meghirdetett kurzuson a klinika igazgatója személyenként három-három darab, holttestekből kivett sziklacsontot szándékozott biztosítani a résztvevőknek. A sziklacsont az emberi koponyán a halánték egyik csontja, melyet orvostudományi egyetemi oktatási felhasználásának céljából holttestekből kizárólag kórbonctani vizsgálat során és abban az esetben lehet eltávolítani, ha ellene az elhunyt életében nem tiltakozott.

A másodrendű vádlott 2018 januárjától 2018 év végéig a klinika igazgatója megbízása szerint a patológiai intézetben elhelyezett, hamvasztani kívánt holttestekből, oktatási célból, folyamatosan, havi rendszerességgel legalább 15-20 darab, összesen 320 darab sziklacsontot, valamint nyakszirtcsont töredéket távolított el, amelynek ellenében több esetben darabonként 2500 forint készpénzt kapott. 

A harmadrendű vádlott egy orvos, aki a kurzuson oktatóként vett részt, és a vádirat szerint tudott arról, hogy a csontokat feketén szerezték be.

 

Címkék#Bűnügyek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában