Rendőr- és Tűzoltónap

2023.05.05. 16:20

Szirénáktól volt hangos a belváros pénteken délelőtt Szekszárdon

Május ötödikén a rendőrség és a katasztrófavédelem készenléti állományával is találkozhattak személyesen azok, akik a délelőtt folyamán Szekszárdon, a Prométheusz park környékén jártak - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

TEOL

Képet kaphattak arról, hogy élesben miként történik egy 6 kilogrammos ABC porral oltó elműködtetése, természetesen a tűzoltók jelenlétében és egyéni védőeszközök használata mellett.

Forrás: police.hu

Gyerekzsivajtól és szirénáktól volt a hangos a belváros, szerencsére ezúttal nem egy káresethez siettek a rendvédelmi szervek egységei, hanem a baleset- és tűzmegelőzés terén osztották meg tapasztalataikat a gyerekekkel és a kísérőikkel.

Prométheusz

A statikus bemutatókon felül, például a rendőrségi és a tűzoltójárművek megtekintésén túl, az óvodások és iskolások az ügyességüket, bátorságukat, egyensúlyozó képességüket és elméleti tudásukat is próbára tehették.

A katasztrófavédelem füstsátrában korlátozott látási viszonyok mellett különböző tárgyakat kellett megkeresniük a gyerekeknek, míg a szomszédos sátorban egy VR-szemüveg segítségével tehettek egy virtuális sétát egy tűzzel érintett térben az érdeklődők.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság területi szerve, a Tolna Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság általános tűzvédelmi kérdéseket felvonultató tesztekkel várta a jelentkezőket, továbbá a füst- és szén-monoxid-érzékelők jelentőségére hívta fel a csoportok figyelmét.

Veszélyes anyagok piktogramjaiból készült kirakó és puttyonyfecskendővel célbalövés is várta a gyerekeket. A bátrabbak egy tálcatűz segítségével kaptak képet arról, hogy élesben miként történik egy 6 kilogrammos ABC porral oltó elműködtetése, természetesen a tűzoltók jelenlétében és egyéni védőeszközök használata mellett.

Tálcatűz oltás

Az atomerőmű létesítményi tűzoltói kötéltechnikai mentéseket mutattak be az érdeklődőknek.

Atomerőmű létesítményi tűzoltói

A leglátványosabb elem a végére maradt, amikor az egyik szekszárdi tűzoltó megmutatta egy konyhatűz imitáció segítségével, hogy miért ne oltsuk vízzel a serpenyőben ottfelejtett, felhevült olajat.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai bíznak abban, hogy a gyerekek élményekkel és újabb ismeretekkel a korábbi tűzvédelmi tudásukat frissítve tértek haza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában