Gyilkos gáz

2023.06.28. 14:18

A CO-mérgezés veszélye egész évben fennáll

Azt, hogy a szén-monoxid mérgezés veszélye nyáron is fennáll, mi sem jelzi jobban, mint hogy legutóbb e hónap elején riasztották emiatt a szekszárdi tűzoltókat a Csonka utcába, ahol egy főzőkonyhában elhelyezett szén-monoxid-érzékelő jelzett be.

Hanol Erzsébet

Füst és szénmonoxid érzékelő (Fotó: MW)

A beavatkozó egységek felhívták a lakók figyelmét, hogy a nyílt égésterű kombi gázkazán használatát a felülvizsgálatig mellőzzék – mondta el Köves Péter, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kiemelte, hogy nemcsak a fűtés miatt, hanem a nyílt égésterű vízmelegítők működésekor is keletkezhet szén-monoxid, márpedig meleg vizet egész évben használunk. A veszély tehát egész évben fenyeget. Idén eddig hét szén-monoxiddal kapcsolatos esethez riasztották vármegyénk tűzoltóit. Tavaly huszonhét, 2021-ben húsz, míg 2020-ban huszonkettő alkalommal vonultak szén-monoxid gyanúja miatt.

Köves Péter az okokról elmondta, hogy sokan lecserélték a régi fa nyílászárókat, és jól szigetelő műanyag ablakokat, ajtókat szereltek be. Gyakori, hogy átépítésnél megszüntetik a konyhai, fürdőszobai szellőzőnyílásokat, szellőzőrácsokat. Ha jól szigetelnek az ajtók és ablakok, nincsenek légbevezetők, a nyílt lánggal működő vízmelegítő működés közben elhasználja a szoba levegőjét. Ha nincs szellőzés, szén-monoxid keletkezik. Ez a gáz pillanatok alatt létrejön, és már nagyon kis koncentrációban halálos lehet, évente tíz-tizenöt életet követel. A szén-monoxid kialakulását minden olyan épületgépészeti megoldás elősegítheti, amely megváltoztatja a lakásban a levegő áramlását. Ilyen lehet a páraelszívó vagy a mobil klíma.  

A megelőzés érdekében az új ablakokba érdemes légbevezetőt szereltetni, nem elég néha kiszellőztetni. A legbiztosabb megoldást az állandó és automatikus légbevezetés jelenti. A nyílt lánggal működő vízmelegítőt évente egyszer ellenőriztetni kell szakemberrel. Átalakításnál pedig maradjon meg a fürdőszobai szellőzőnyílás. Ha bármilyen épületgépészeti berendezés nyílt lánggal működik, legyen felszerelve egy szén-monoxid-érzékelő is. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája – tette hozzá a szóvivő. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában