Hasznos tanácsok

2023.06.29. 15:20

Hogyan előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket?

A tűzoltókat idén nyáron eddig kevesebb mező- és erdőgazdálkodást érintő tűzesethez riasztották, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A statisztika pozitív mutatóinak alakulásában a csapadékosabb időjárásnak is szerepe volt – tájékoztatott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgaztóság.

Brautigamné Dömötör Maja

Előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket!

Forrás: TVMKI

Idén 31 alkalommal riasztották a vármegyei tűzoltókat mező- és erdőgazdálkodást érintő tűzesetekhez, amelyek nagysága tíz hektárnyi területet ölelt fel. Tavaly, június 29-ével bezárólag 51 alkalommal vonultak a tűzoltórajok, akik 58 hektárnyi területen fékezték meg a terjedő lángokat.

A 2022-es teljes évet vizsgálva a betakarítással összefüggő tűzesetek a június-augusztus hónapjaiban: az alábbiak szerint alakultak: 2 mezőgazdasági vontató, egy pótkocsi, két bálázó és két kombájn is lángra kapott a technikai eszközöket, járműveket illetően.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. A szakemberek nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket, a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal és megelőzési tanácsokat adnak. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

 

A mezőgazdasági tüzek megelőzése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • Külterületen tilos zöldhulladékot égetni.
  • Belterületen csak ott szabad zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, de még ilyenkor is rendkívül óvatosan kell égetni. A nagy hőségben a legjobb, ha egyáltalán nem gyújtunk tüzet.
  • Gabonatáblán, annak közvetlen közelében tilos dohányozni, a munkagépek vezetőfülkéjében is.
  • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit pontosan kell beállítani, ezeket rendszeresen kell olajozni, zsírozni, mert ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
  • A munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
  • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépekre, járművekre is kell tűzoltókészülék.
Előzzük meg a mezőgazdaságot érintő tüzeket
  • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését érdemes használat előtt ellenőrizni.
  • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkeznie.
  • Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
  • Az üzemanyagellátó- és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag könnyen tüzet okozhat.
  • A gabonatáblán lévő munkagépek kipufogóira szikrafogót kell tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában